Η τελική «ληξιαρχική πράξη» για την υποχρεωτική χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία σφραγίζεται μέσα στα επόμενα 24ωρα με τα τελευταία διπλωματικά και διαδικαστικά βήματα πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το πρώτο από αυτά τα βήματα είναι η αποστολή, σήμερα, της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνεται η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας για την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά, το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ στην οποία θα τεθεί η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών και θα καθοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα των τελικών αναγκαίων κινήσεων.
Όπως ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το εν λόγω χρονοδιάγραμμα θα είναι πολύ σύντομο και εντός της εβδομάδας η erga omnes χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία θα είναι υποχρεωτική. Με βάση τα όσα προβλέπει η συμφωνία, η κυβέρνηση των Σκοπίων μόλις λάβει την ρηματική διακοίνωση θα ενημερώσει την Ελλάδα και τα Ηνωμένα πως τίθεται σε ισχύ η συμφωνία και θα πρέπει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία.
Παράλληλα, θα αρχίσει και η διαδικασία αλλαγής και στο εσωτερικό της χώρας για την μετονομασία όλων των δημοσίων οργανισμών και κρατικών φορέων καθώς και την αναμόρφωση των δημοσίων εγγράφων. Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι ήδη υπάρχοντα έγγραφα ταυτοποίησης, όπως τα διαβατήρια, θα πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως σε βάθος πενταετίας. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος χθες στο ΑΠΕ τονίζοντας: « Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία».
Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς προηγουμένους θα πρέπει το Πρωτόκολλο ένταξης να κυρωθεί και από τα 29 κράτη – μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Εως τότε η γειτονική χώρα θα μετέχει στο ΝΑΤΟ ως παρατηρητής χωρίς δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της συμμαχίας.
Το ραντεβού Αποστολάκη – Ακάρ
Με το οριστικό κλείσιμο της ιστορικής εκκρεμότητας του Μακεδονικού όμως, η Αθήνα επιχειρεί να ανοίξει – με ιδιαίτερη προσοχή – νέο κεφάλαιο στο μείζον εθνικό μέτωπο, το ελληνιτουρκικό. Στο υπουργείο Εξωτερικών θα γίνει σήμερα σύσκεψη παρουσία και του Ευάγγελου Αποστολάκη εν όψει της σημαντικής συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Αμυνας με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.
Το ραντεβού Αποστολάκη-Ακάρ γίνεται στο πλαίσιο της επιχείρησης εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο και της προσπάθειας επανεκκίνησης των Μέτρων Οικδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκε στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική πλευρά μπαίνει σ΄ αυτή την διαδικασία με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και με ένα καθαρό μήνυμα – ότι δεν αλλάζει το «δόγμα» της αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης στο Αιγαίο.
Ενδεικτικές αυτής της στάσης είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας από την Κρήτη, όπου ο κ. Αποστολάκης τόνισε «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα παραμείνουν έτοιμες να υπερασπιστούν την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής». Ταυτοχρόνως όμως, και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε: «Αυτόν τον καιρό και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να ενώσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο επ ωφελεία και των δύο χωρών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο ατύχημα με ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Θα συναντήσω τον Τούρκο ομόλογο μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο».
Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, εκπέμπουν κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών και τονίζουν πως η «αποστολή» του υπουργού Αμυνας σ’ αυτή την φάση είναι κυρίως «αναγνωριστική». Επισημαίνουν, ωστόσο, ως ενθαρρυντικό δείγμα το γεγονός ότι τις ημέρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία είχαμε τον χαμηλότερο βαθμό παραβιάσεων που έχει καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια στο Αιγαίο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >