Ο Αντώνης Σαμαράς δάκρυζε, στο πλευρό των μακεδονομάχων με τις περικεφαλαίες, στα σκαλιά της «Μεγάλης Βρετανίας».

Ads

Ο Μάκης Βορίδης απευθυνόταν στον ΣΥΡΙΖΑ φωνάζοντας μέσα στην Βουλή «είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας»: «Είστε μόνοι σας στην ιστορία σε αυτό», έλεγε σε κρεσέντο υπερπατριωτικής έντασης την ημέρα που ψηφιζόταν η συμφωνία των Πρεσπών: «Καμία εθνική γραμμή, καμία εθνική συναίνεση, καμία εθνική πολιτική Η δική σας στάση είναι! Θέλατε Μακεδονία σκέτο! Είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας! Και τόσες μέρες η επιχειρηματολογία σας είναι πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς. Πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς!».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήριζε την συμφωνία των Πρεσπών «εθνικό έγκλημα»: «Ο κ. Τσίπρας και οι 153 πρόθυμοι που βρήκε στη Βουλή έκαναν ένα εθνικό έγκλημα», και υποσχόταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός  «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διορθωθεί αυτή βλάβη». Το γεγονός ότι τώρα, ως υπουργός Ανάπτυξης, ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράφει ένα από τα τρία εφαρμοστικά Μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από την συμφωνία των Πρεσπών, είναι ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση και την ΝΔ.

Το γεγονός ότι στη ΝΔ δεν βρίσκουν εισηγητή μεταξύ των 158 βουλευτών τους για να στηρίξουν τα τρία – υπογεγραμμένα – Μνημόνια, είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Και το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει ορθά –κοφτά στο Μαξίμου πως μπορεί να ποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και να ψήφισε την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψηφίσει συμφωνία συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, είναι ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί πλήρως στην μεγάλη «κολοτούμπα» Μητσοτάκη στο Μακεδονικό και διέξοδος δεν διαφαίνεται: Μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστο το πότε θα μπουν σε ψηφοφορία στην Βουλή οι τρεις συμφωνίες συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία που είχε αρχικά προγραμματιστεί να ψηφιστούν από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν έθεσε καν το θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ όταν ρωτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη των τριών διεθνών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και πότε αυτές θα ψηφιστούν, ανέφερε ότι αποτελεί ζήτημα της κυβέρνησης και όχι της Βουλής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι … ορατές». «Δεν φαίνεται να είναι στις επείγουσες προετεραιότητες της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικοί παράγοντες όταν ερωτώνται μιλούν αορίστως για ανειλημμένες υποχρεώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ αναγνωρίζουν πως θα υπάρξει σοβαρότατο ζήτημα για το κόμμα τους εάν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιμείνει και ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Αγνωστο επίσης παραμένει το ποιός, ή ποιοι, θα είναι εισηγητές της ΝΔ στην συζήτηση των συμφωνιών, όταν αυτή οριστεί. Το θέμα ανέδειξαν πρώτα τα «Παραπολιτικά» του Γιάννη Κουρτάκη και μέχρι στιγμής ουδείς πρόθυμος έχει βρεθεί από το κυβερνητικό κοινοβουλευτικό στρατόπεδο να πάρει πάνω του την υπεράσπιση των Μνημονίων συνεργασίας. Πόσο μάλλον αφού ο εισηγητής, ή οι εισηγητές πρέπει να είναι και πρόσωπα τα οποία δεν είχαν εκφράσει ακραίες θέσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των μακεδονομάχων.

Σε εσωκομματικό επίπεδο το μείζον ζήτημα παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατά τις πληροφορίες αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τις συμφωνίες , ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για συγκεκριμένους καραμανλικούς βουλευτές οι οποίοι δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Σ’ αυτό το κλίμα αρκετοί ίσως είναι οι βουλευτές της ΝΔ που θα μπορούσαν να εκτιμήσουν την… πολιτική προσφορά του αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς. Ο οποίος, τρολάροντας το εσωτερικό αδιέξοδο της κυβέρνησης, έγραψε στο twitter: «Εγώ πάντως, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για το ένα από τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, προσφέρομαι να τελειώσω την εισήγησή μου με την φράση “συμφωνούν και τα παιδιά” δείχνοντας προς τα έδρανα της ΝΔ, μπας και τους βγάλω από τη δύσκολη θέση».