Σκευάσματα για ειδική διατροφή συνολικής αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ φέρονται να συνταγογραφούσαν δύο γιατροί, διευθυντές του ΕΣΥ σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η διάγνωση ήταν «φλεγμονή του εντέρου». Η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικής Ασφάλισης, που διενεργεί τους ελέγχους, εξετάζει κάθε γιατρό έχει συνταγογραφήσει συγκεκριμένα σκευάσματα ειδικής διατροφής πάνω από τον μέσο που συνταγογραφούν οι γιατροί σε όλη την χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του σκανδάλου είναι ότι μέσα στο 2016, 1.500 γιατροί σε όλη τη χώρα έχουν συνταγογραφήσει ειδικά σκευάσματα διατροφής αξίας 46 εκατ. ευρώ και δύο γιατροί φέρεται να έχουν υπογράψει συνταγές ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ελέγχους και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς για τους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί αυτά τα σκευάσματα δεν είχαν καν εξεταστεί.


Άμεση ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει:

«Οσο και να κρυβεστε θα σας βρουμε… Γι αυτο καποιοι δεν ηθελαν να κανει συμβασεις ο εοπυυ με τους προμηθευτες ιατροτεχνολογικων προιοντων ,σκευασματων κλπ αλλα να εμενε σε ισχυ το προηγουμενο καθεστως του μπατε σκυλοι αλέστε κι αλεστικα μη δωσετε. ΜΟΛΙΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΔΙΦΚΑ να τα πρωτα ΣΟΒΑΡΑ αποτελεσματα ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ …..(γιατι η προηγουμενη κυνηγαγε κατι γιατρους στην αρτα που σε πεντε συνταγες στις 300 ειχαν γραψει και χαπι γαστροπροστασιας!!!!)».