Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που τοποθέτησαν βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στο Φάληρο.

Ads

Η βόμβα εξερράγη στις 2.35 π.μ. και προκάλεσε υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, άγνωστος τηλεφώνησε στη 1.50 π.μ στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ σε 45 λεπτά της ώρας, τονίζοντας αρκετές φορές ότι «δεν είναι φάρσα».

Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής και ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ  και η περιοχή αποκλείστηκε σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του ΣΚΑΪ.

Ads

Η στιγμή της έκρηξης:

Ισχυρή η έκρηξη

Αν και αρχικά ο ΣΚΑΪ μετέδιδε ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου, η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι οι δράστες κρέμασαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, που βρισκόταν μέσα σε έναν σάκο, στο κιγκλίδωμα απέναντι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πάνω από 10 κιλά, η οποία προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό. Μάλιστα τοποθέτησαν «χειρουργικά» τη βόμβα σε τέτοιο σημείο για να προκαλέσει το ωστικό κύμα όσο το δυνατό περισσότερες καταστροφές.

Η ΕΛ.ΑΣ. πρόλαβε και εκκένωσε εγκαίρως το κτίριο και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή πολλές εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο του ΣΚΑΪ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

image

image

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Οι έρευνες εστιάζουν τώρα στο υλικό που έχει συλλεχθεί από κάμερες ασφαλείας, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εστιάζουν σε ένα αυτοκίνητο που φαίνεται να κινήθηκε ύποπτα. 

Την ίδια στιγμή οι αρχές εξατάζουν αν ένα αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε καμένο στην οδό Ανθείων στα Πετράλωνα, έχει σχέση με το όχημα των δραστών της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ. Το αυτοκίνητο, μάρκας OPEL και χρώματος ασημί, βρέθηκε περίπου 15 λεπτά μετά το τηλεφώνημα (δηλαδή, γύρω στις 2 τα ξημερώματα) για την τοποθέτηση της βόμβας στο Νέο Φάληρο και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία κάποιοι τού έβαλαν φωτιά, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα έφερε πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας που ανήκει σε άλλο όχημα. 

Η Αντιτρομοκρατική δεν μπορεί ακόμα να ονοματίσει κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε κάτι που να προσφέρει στοιχεία και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοια ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα.

Η συγκεκριμένη οργάνωση από το 2013 κάνει πάντα χτυπήματα τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η αποτυχημένη έκρηξη έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για την οποία δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Η αποτυχημένη αυτή έκρηξη είχε κάνει τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής να περιμένουν ένα νέο χτύπημα χωρίς, όμως, να μπορούν να προσδιορίσουν τον πιθανό στόχο.

Το σίγουρο είναι – όπως λένε – ότι οι δράστες είχαν παρακολουθήσει την περιοχή επί ημέρες, οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες, τοποθετώντας μάλιστα τον εκρηκτικό μηχανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς τον ΣΚΑΪ. 

image

image

image

Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ

Για στοχοποίηση του σταθμού με ευθύνη της κυβέρνησης κάνει λόγο στην επίσηση ανακοίνωσή του για το συμβάν ο ΣΚΑΪ στοχοποιώντας κυβερνητικά στελέχη, ενώ τη συγκεκριμένη γραμμή ακολουθούν και όλοι οι δημοσιογράφοι του, που από το πρωί κάνουν εκπομπές με φόντο τα συντρίμμια.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΚΑΪ αναφέρει:

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομακρατούμαστε όπως έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος. Το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΪ. Ο ΣΚΑΪ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά την σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών δηλώσεων τους».

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Από την πρώτη στιγμή, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, στέλνοντας το μήνυμα ότι τέτοια χτυπήματα βάλλουν κατά της Δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν απειλείται», δήλωσε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία βρέθηκε λίγο μετά την έκρηξη στις εγκαταστάσεις του σταθμού, προκειμένου να έχει ιδία εικόνα για το τι συνέβη.  «Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για ένα γεγονός που τραυματίζει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία, όμως, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται», δήλωσε η υπουργός στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων, απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν» ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και εξέφρασε την ειλικρινή του συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους του σταθμού. Καταδικάζουμε απερίφραστα την τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αποτελεί μια βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση», ανέφερε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε τα γραφεία του Σκάι. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας από τη συχνότητα του σταθμού, καταλόγισε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Αυτό το τοξικό κλίμα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνησης έχει παρενέργειες. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να μη ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε τις Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Την καταδικάζουμε. Δεν αρκεί όμως η λεκτική καταδίκη. Οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση επιβάλλεται επιτέλους να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα μη ανοχής στη βία. Η στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης είναι σε έξαρση και είναι απαράδεκτο. Χρειάζεται γι’ αυτό να δοθεί ένα τέλος στα διχαστικά κηρύγματα που ρίχνουν νερό στο μύλο όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Αφύπνιση από όλους μας».

«Οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους, που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό» ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

«Οι ΑΝΕΛ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Τοσουνίδης.

«Η τρομοκρατία δεν νικιέται στα λόγια. Οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν. Ευκαιρία να μπει τώρα κι ένα τέλος στους αποκλεισμούς ΜΜΕ από κόμματα και πολιτικούς. Απέναντι στην τρομοκρατία ας είμαστε όλοι ενωμένοι», ήταν το μήνυμα του επικεφαλήςτου Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

«Η πράξη αυτή είναι απόλυτα καταδικαστέα. Να μπει στο απόλυτο περιθώριο και την απομόνωση και να μην εργαλειοποιηθεί στην πολιτική αντιπαράθεση”. ανέφερε από την πλευρά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. 

Την αμέριστη συμπαράστασή του, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με την απερίφραστη καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας. Τηλεφώνησε μάλιστα στον Αλέξη Παπαχελά, ζητώντας του να μεταφέρει στους Γιάννη και Θέμη Αλαφούζο καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό το μήνυμα του.

Για αυτονόητη και απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ που μπορεί να είχε διακινδύνευση για ανθρώπινες ζωές έκανε λόγο στον σταθμό μας ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταδικάζοντας την επίθεση.

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εφημερίδα “Καθημερινή” αποτελεί επίθεση κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Η βία, από όπου και αν προέρχεται, μόνον αποτροπιασμό προκαλεί. Εκφράζω τη βαθύτατη συμπαράστασή μου στη διοίκηση και στους εργαζόμενους του σταθμού και της εφημερίδας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.