Τους ενόχλησε το timing. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναστάτωση με πρωταγωνιστή ενός νέου εσωκομματικού επεισοδίου με τον Παύλο Πολάκη, η ΝΔ απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά της. Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προβληθεί η παρουσία Μπλίνκεν στην Αθήνα ως τεκμήριο αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας, έγινε πρώτο θέμα η δήλωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ads

Τους ενόχλησε, ακόμη περισσότερο, το περιεχόμενο της ανακοίνωσής του. Εκφράζει τη στήριξή του στην κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναγγέλλει το τέλος της κοινοβουλευτικής του διαδρομής (μετά από 34 χρόνια) και όχι το τέλος της πολιτικής του διαδρομής αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει (ενδιαφερόμενος ίσως για την προεδρία της δημοκρατίας).

Θυμίζει τις καραμανλικές ρίζες της παράταξης προσπερνώντας το παρόν της και εμφανίζεται ενωτικός σε μια συγκυρία στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιεργεί πόλωση.

Εύλογο είναι να τους ενοχλεί και ο θόρυβος που προηγήθηκε. Σενάρια επί σεναρίων, αντικρουόμενες πληροφορίες για τις προθέσεις του, διαρροές από συνομιλητές του και εκ των υστέρων διαψεύσεις, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το πολιτικό ενδιαφέρον για την τελική απόφασή του που εκ των πραγμάτων συνδέεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Οι σχέσεις του Κ. Καραμανλή με τον Κ. Μητσοτάκη χάλασαν όταν ο πρώην πρωθυπουργός από τα Ανώγεια, στο πολιτικό μνημόσυνο του Γ. Κεφαλογιάννη, διαφοροποιήθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και παρά τη στενή σχέση που έχει αναπτύξει με τον Αντώνη Σαμαρά, στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν πιο οξύς στην κριτική του και πιο σαφής στις αποστάσεις που πήρε.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι εμβληματικό πρόσωπο για όλους στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς που δεν είναι ευχαριστημένοι από την ηγεσία Μητσοτάκη και αυτό κάνει την αποχώρησή του από τη Βουλή σημαντική για όσους «ψάχνονται» και δεν έχουν βολευτεί στην υπάρχουσα κατάσταση.

Είναι σίγουρο ότι τα αιτήματα για ραντεβού μαζί του στο πολιτικό γραφείο του θα πολλαπλασιαστούν και πολύς κόσμος θα προσεγγίσει τους τακτικούς συνομιλητές του με την προσδοκία ότι θα δοθεί «γραμμή».

Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει τέτοια πρόθεση. Δεν θέλει να γίνει ομαδάρχης ούτε να οργανώσει εσωκομματικό αντάρτικο. Ομως η απόφασή του είναι εκ των πραγμάτων επιθετική ενέργεια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αυτή δημιουργεί από μόνη της δυναμική, πέρα από τις δικές του προθέσεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδραματοποιήσουν το γεγονός ώστε να μην αποτελεί μέχρι τις εκλογές θέμα συζήτησης.

Χθες βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Καραμανλή και αφού ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφασή του συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες που περιλαμβάνουν και κάποια βοήθεια από τον αποχωρούντα στη βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ δοκιμάζεται.