Μαζική πορεία ενάντια στην απόπειρα συγκάλυψης της πολύκροτης υπόθεσης του Βασίλη Μάγγου, δύο και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό του κι αφού είχε δεχθεί βίαιη επίθεση από την αστυνομία, που του είχε αφήσει κακώσεις, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.

Ads

Συγκεκριμένα, άνθρωποι από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από τη Λαμία και τη Λάρισα μέχρι την Βέροια και την Πρέβεζα διαδήλωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Βόλο, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που ζητά να αποδοθεί δικαίωση για τον ακτιβιστή και ενάντια στην καύση σκουπιδιών καταγγέλλοντας τη δράση της Lafarge.

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη», «ΕΛ.ΑΣ. Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών» και «αγώνας για τη γη και την ελευθερία εναντία στης φύσης της λεηλασία», φώναξαν χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι.

Η πορεία άρχισε από την πλατεία Ελευθερίας γεμίζοντας τους δρόμους για να φτάσει έξω από τα δικαστήρια της πρωτεύουσας της Μαγνησίας όπου στις 21 Οκτωβρίου ξεκινάει η δίκη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιστρατεύτηκαν γύρω από το δημαρχείο του Βόλου.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο θα βρεθούν τρεις αστυνομικοί για «επικίνδυνη σωματική βλάβη» αφού από την δεύτερη Ένορκη Διοικητικής Εξέταση, που έγινε μετά τις ελλείψεις στην 1η ΕΔΕ και τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν προέκυψαν νέα στοιχεία κι έτσι δεν άλλαξε η δίωξη.

Επίσης, απορρίφθηκε η έγκληση που είχε υποβάλει η οικογένειά του κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών και αυτού που διενήργησε την 1η ΕΔΕ με το επιχείρημα ότι δεν αποδείχτηκε η τέλεση βαρύτερων πράξεων απ’ αυτές που φέρονται να διέπραξαν οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η οικογένεια του θύματος είχε μηνύσει τέσσερις αστυνομικούς, τρεις από υπηρεσία της Μαγνησίας και έναν από υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για βασανισμό.

Ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος, τόνισε το εξής: «Είμαστε εδώ σήμερα άνθρωποι αλληλέγγυοι από όλη την Ελλάδα για να καταγγείλουμε την υπόθεση συγκάλυψης του Βασίλη Μάγγου. Καταγγέλω ευθέως ότι δύο εισαγγελείς υποβίβασαν την υπόθεση στέλνοντας στα μαλακά τρεις από τους αστυνομικούς και όχι όλους στερώντας μας το δικαίωμα να εκδικαστεί η δική μας μήνυση.

»Δεν θα μας δοθεί το δικαίωμα να φτάσουμε στο δικαστήριο και να υποστηρίξουμε το δίκιο μας. Δυστυχώς, δύο εισαγγελείς, οι οποίοι απέρριψαν τις ενστάσεις μας για να συνεκδικαστεί η μήνυσή μας, μετατρέπουν εμάς τους γονείς από κατήγορους σε απλούς μάρτυρες μιας δίκης παρωδία στην οποία. Εγώ το θεωρώ ιεροσυλία».

*Φωτογραφία: Chris Avramidis – Twitter