Θύμα αστυνομικής βίας έπεσε το πρωί της Τετάρτης ο Γιάννης Μάγγος, ο πατέρας του Βασίλη,  έξω από τα δικαστήρια του Βόλου όπου θα εκδικαζόταν η υπόθεση βασανισμού του γιου του από αστυνομικούς, που συνέβαλε καταλυτικά στον θάνατο του νέου, λίγο αργότερα.

Ads

Έξω από τα δικαστήρια πραγματοποιούνταν συγκέντρωση αλληλεγγύης στον πατέρα, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν με τις ασπίδες τους διαδηλωτές.

Όπως κατήγγειλε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον πέταξαν στο έδαφος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι, ανεβάζοντας και σχετικές φωτογραφίες.

«Μόλις με χτύπησαν αστυνομικοί και με έριξαν κάτω στην είσοδο των δικαστηρίων. Όχι στην συγκάλυψη. Η απόλυτη ξεφτίλα της ελληνικής αστυνομίας. Η απόλυτη ξεφτίλα του ελληνικού κράτους… Βασίλης Μάγγος παρών!» έγραψε ο Γιάννης Μάγγος.

Ads

Η δίκη των τριών αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη μετά την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας του Βόλου, πήρε αναβολή για τις 24 Ιανουαρίου 2024.

Η νέα αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης για τον βασανισμό του γιου του προκάλεσε ένταση με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Όπως έγραψε η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσσου:

«Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει από νωρίς το πρωί το δικαστικό μέγαρο Βόλου δεν δίστασαν να χτυπήσουν τον Γιάννη Μάγγο.

Κατά τη διάρκεια της απροσχημάτιστης αστυνομικής  επίθεσης στον κόσμο, ένα όπλο αστυνομικού κατέληξε στο οδόστρωμα.

«Όπλο! Όπλο! Μέχρι και τα όπλα τους πέφτουν» ακούγεται να φωνάζει ο κόσμος σε βίντεο που τραβήχτηκε στο σημείο.

Το όπλο απομάκρυναν τελικά οι αστυνομικοί.

 
 
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by CopWatchGR (@copwatch.gr)

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας:

«Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας και την έντονη καταδίκη μας για τις συνθήκες ακραίας αστυνομοκρατίας στη δίκη που διεξαγόταν σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί για τον υπόθεση του θανάτου του Βασίλη Μάγγου. Αυτή περιλάμβανε χρήση χημικών και σωματικής βίας μέχρι και τον τραυματισμό του Γιάννη Μάγγου, πατέρα του Βασίλη Μάγγου, από αστυνομικούς. Ακόμη και ένα όπλο έπεσε στο οδόστρωμα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των πολιτών.

Είναι τραγικό μια δίκη που αφορά ένα περιστατικό ακραίας αστυνομικής αυθαιρεσίας, που συνέβαλε στον θάνατο διαδηλωτή, να διεξάγεται σε συνθήκες αστυνομικού κλοιού και τρομοκράτησης των αλληλέγγυων πολιτών.

Ο κρατικός αυταρχισμός και η επαναφορά στις συνθήκες της δεκαετίας του ΄50 είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης σε πανικό, λίγους μήνες πριν την οριστική ήττα της.

Με την ΝΔ στην κυβέρνηση βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο όχι μόνο η Παιδεία, η Υγεία, οι δημόσιες υποδομές, η ασφάλεια των πολιτών, το εισόδημα τους, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.