Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο της συνομιλίας του Γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον Ευ. Βενιζέλο για το Grexit το 2011: 

Ads

«Του είχα πει: η προσαρμογή την οποία θα πρέπει να κάνετε είναι τρομερά δύσκολη, αν δεν έχετε στη διάθεσή σας το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος. Το Grexit θα ήταν ίσως ένα ακόμη πιο απεχθές βήμα, ο λαός θα υπέφερε. Αλλά: από την επόμενη μέρα ξεκινά ανοδική πορεία. Το έχω ζήσει και ο ίδιος. Κάποιος σας πυροβολεί και βρίσκεστε στο έδαφος. Και κάποια στιγμή υπάρχει και πάλι ανόρθωση και κάθε μέρα τα πράγματα γίνονται λίγο καλύτερα. Στην παρούσα διαδικασία τίθεται, ωστόσο, το ερώτημα: είναι αυτό που συμβαίνει κάτι που μπορεί να συντηρηθεί πολιτικά για πολλά χρόνια;». 

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε μια συζήτηση με τον πρέσβη της χώρας μας στη γερμανική πρωτεύουσα Θόδωρο Δασκαρόλη. 

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γερμανομαθής διπλωμάτης έθεσε υπόψιν του το προηγούμενο απόσπασμα από τη συζήτηση που είχε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με τον τότε ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο το 2011, όταν του πρότεινε Grexit, πρόταση στην οποία αναφέρθηκε ξανά πολύ πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Ads

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραλληλίζει τον πόνο του ελληνικού λαού σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη με τον δικό του όταν δέχθηκε δολοφονική επίθεση το 1990, στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης, με αποτέλεσμα την καθήλωσή του σε αναπηρικό καροτσάκι.  

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε δείχνει πόσο έχει εσωτερικεύσει την ελληνική υπόθεση και πόσο προσωπικά την αντιμετωπίζει. Δεν είναι κάτι άγνωστο στις Βρυξέλλες. 

Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, για παράδειγμα, έχει εξομολογηθεί σε Ελληνες συνομιλητές του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Β. Σόιμπλε έχει βεντέτα με τον Α. Τσίπρα, θέλει οπωσδήποτε να τον συντρίψει επειδή το καλοκαίρι του 2015 αναγκάστηκε να αποδεχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα παρόλα όσα είχαν προηγηθεί με τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και το δημοψήφισμα. 

  • Διαβάστε: Η realpolitik Σόιμπλε: Δεν θα πληρώνουμε δίχως όριο την Ελλάδα

Η χθεσινή επιθετική αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού σε όσους «δεν είναι καλά στην ψυχή τους και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης, ούτε του κόσμου», θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε επηρεαστεί από την πληροφόρηση του για τη συνέντευξη Σόιμπλε και την ψυχολογικού τύπου «προβολή» των δικών του περιπετειών στην Ελλάδα. 

Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε ότι οι δηλώσεις Τσίπρα δεν αφορούσαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.