Την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα πυροδότησε η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι δηλώσεις της ίδιας και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαράς. Για «κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ σημειώνει, δια μέσου του γενικού του γραμματέα, ότι η επίσκεψη Μέρκελ έχει στόχο «να προωθήσει τις μπίζνες των γερμανικών ομίλων», ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι επάνερχεται «στο προσκήνιο η ανάγκη αλλαγής των πολιτικών». «Η κυβέρνηση υποδέχθηκε ως ανθύπατο» την καγκελάριο, σχολίασαν οι ΑΝΕΛ.

Ads

«Οι δηλώσεις των κκ Μέρκελ και Σαμαρά επιβεβαίωσαν την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας και μνημονίων», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και της Γερμανίας. «Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, παρά έμεινε στις ευχαριστίες προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για την τιμή που του έκανε να τον συναντήσει, σε ευχολόγια για την ανάκαμψη και στα καθιερωμένα κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός, δεν του ταιριάζει τέτοια αντιμετώπιση», σημειώνει η αξιωματική αντιπολιτευση.

«Η κυρία Μέρκελ έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενο της στην Ελλάδα», γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κ. Μέρκελ».

Κουτσούμπας: Στόχος να προωθηθούν οι γερμανικοί όμιλοι

Ads

«Η επίσκεψη της Μέρκελ έχει στόχο να στηρίξει τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, να προωθήσει τις μπίζνες των γερμανικών ομίλων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Κέρκυρα.  Πρόσθεσε ότι ότι τη Μέρκελ δεν την καλωσορίζει μόνο ο Σαμαράς και η κυβέρνηση, αλλά το κεφάλαιο της χώρας.

Κουβέλης: Ανάγκη αλλαγής των πολιτικών

«Η επίσκεψη της κας Μέρκελ επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αποσυνδεμένο από την ανάπτυξη και δημιουργώντας ανεργία 30%, δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Μόνο το τέλος της λιτότητας, που με επιμονή της Γερμανίας έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να σηματοδοτήσει μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στο περιθώριο της περιοδείας του στην Ξάνθη.
«Οι λαοί της Ευρώπης – και ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ελλάδα οφείλουν ν’ αγωνιστούν, για την Ευρώπη της συνανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής. Να αγωνιστούν για τη δημοκρατική πολιτική ενοποίηση. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη», σημείωσε.

ΑΝΕΛ: Υποδοχή ανθύπατου για την Μέρκελ

«Σήμερα ο ελληνικός λαός άκουσε το success story και στα γερμανικά, μακριά όμως από την πραγματικότητα που ζει η ελληνική οικογένεια», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Την άποψη ότι η κυβέρνηση υποδέχθηκε ως ανθύπατο την Άγκελα Μέρκελ, διατύπωσαν νωρίτερα σε δήλωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «η κυβέρνηση, αντί να θέσει στην κ. Μέρκελ το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, την υποδέχεται ως ανθύπατο στην αστυνομοκρατούμενη Αθήνα και πλασάρει στον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό το νέο δήθεν success story, δηλαδή την “ηρωική” έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».