Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως αυτές της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης και της παράνομης βίας, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, για την περίπτωση των γονιών της κοινότητας Προφήτη τού δήμου Βόλβης, που αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους.

Ads

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε αναφορά από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Ανανιάδη σχετικά με την απόφαση της επιτροπής γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ως διαμαρτυρία για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στην ίδια σχολική μονάδα, αλλά και την πρόταση που διατύπωσαν οι ίδιοι να χρησιμοποιηθούν ανενεργά σχολικά κτίρια για τα μαθήματα των προσφυγόπουλων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο πλαίσιο της έρευνας, θα διερευνηθεί εάν οι αντιδρώντες με δημόσιο τρόπο προτρέπουν σε πράξη που μπορεί να προκαλέσει μίσος κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, εθνική καταγωγή και κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα άλλου ή εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Ads

Στη Βόλβη γονείς εξακολουθούν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αντιδρώντας στην εκπαίδευση προσφυγόπουλων κατά τις απογευματινές τάξεις και σε ώρες που δεν έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τους.

«Θα δούμε τι θα γίνει και την Πέμπτη και αν συνεχιστεί η αποχή θα προσφύγουμε στον εισαγγελέα» δήλωσε στο «Έθνος» ο κ. Ανανιάδης, επισημαίνοντας κατηγορηματικά πως «η εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο είναι υποχρεωτική με βάση τον νόμο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα, Πέμπτη, στο σχολείο πήγαν μόλις 32 μαθητές, σε σύνολο 130. Την Τρίτη είχαν πάει 13 και την Τετάρτη 25.

Ο κ. Ανανιάδης απέστειλε ήδη από χθες, Τετάρτη, στον εισαγγελέα την έγγραφη απόφαση των γονέων για την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα, η οποία δεν ελήφθη από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων (αυτός δεν υφίσταται καθώς έχουν παραιτηθεί τα 4 από τα 7 μέλη του), αλλά από μια άτυπη πενταμελή επιτροπή γονέων.

«Περιμένω την παρέμβαση του εισαγγελέα για τρεις λόγους: Για το άκυρο της απόφασης, για την υποχρεωτικότητα του σχολείου, αλλά και για τα όσα ρητά προβλέπονται στον αντιρατσιστικό νόμο» τόνισε ο κ. Ανανιάδης.

Την ίδια ώρα στη Χίο, έντονες αντιδράσεις πυροδότησε ένα ερωτηματολόγιο- «δημοψήφισμα» που μοίρασαν αυθαίρετα στους μαθητές δημοτικού σχολείου μέλη του Συλλόγου Γονέων για το… αν θέλουν παιδιά προσφύγων στο σχολείο τους.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την ένταση στο Ωραιόκαστρο

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την ένταση που σημειώθηκε την Τετάρτη έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει: «Με τους πρόσφυγες θα πάμε μαζί σχολείο, θα σπουδάσουμε μαζί, θα δουλέψουμε μαζί, θα ζήσουμε μαζί».

Όπως καταγγέλλει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ορισμένα άτομα ενοχλήθηκαν όταν μέλη της ανήρτησαν, απέναντι από το σχολείο, πανό και άρχισαν να διανέμουν φυλλάδια, θέλοντας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα παιδιά των προσφύγων που εντάχθηκαν στο σχολείο.

«Μας απείλησαν ότι αν δεν κατεβάσουμε το πανό θα μας δείρουν. Δε δίστασαν μάλιστα την ίδια ώρα που εγκαλούσαν ότι τους παίρνουμε το χώρο, να μας προπηλακίσουν και να χτυπήσουν ορισμένους από εμάς» αναφέρει ότι η ανακοίνωση και κάνει λόγο ότι για «μίσος και μισαλλοδοξία» και για «κρούσματα ξενοφοβίας», που αναπτύσσονται διαρκώς στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

«Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δημιούργησε η ελληνική κοινωνία δε θα διαρραγεί από τέτοιες φωνές» επισημαίνει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να παλεύει για να νικήσει η αλληλεγγύη απέναντι στην ξενοφοβία, η ανθρωπιά απέναντι στο μίσος και καταλήγει, το φώς απέναντι στο σκοτάδι και καταλήγει: «με τους πρόσφυγες θα πάμε μαζί σχολείο, θα σπουδάσουμε μαζί, θα δουλέψουμε μαζί, θα ζήσουμε μαζί».

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αστυνομικοί έφθασαν στην περιοχή όταν η ένταση εκτονώθηκε, ενώ δεν έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις.