Για αποτροπή των γεωτρήσεων της Τουρκίας μέσα από τη διαδικασία της διπλωματικής οδού έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ads

Ο Μ. Πομπέο τόνισε ότι οι «παράνομες γεωτρήσεις» είναι μη αποδεκτές και πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα είπε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην Aνατολική Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε σήμερα ότι ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Δένδιας ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες που ορίζουν τις σχέσεις των κρατών. Όπως δήλωσε, «η αναθεωρημένη συμφωνία αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, δεν είναι συγκυριακή η δυναμική των Ελληνο-αμερικανικών σχέσεων».

Νωρίτερα, τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ads

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της ‘Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης. Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

«Αμοιβαία επωφελής η αμυντική συνεργασία, ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή»

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Τόνισε τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την κατάργηση της βίζας για τους έλληνες πολίτες.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Στο ΥΠΕΞ ο Μάικ Πομπέο, υποδοχή από τον Ν. Δένδια

Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως, άλλωστε, έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα, όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα.

Όσο για την Αλεξανδρούπολη, εκείνη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας, ενώ συνολικότερα η Ελλάδα έχει στα μάτια της Ουάσιγκτον κομβικό θέση για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι μέσα από το νέο αναθεωρημένο παράρτημα της συμφωνίας, οι Αμερικανοί θα μπορούν στο μέλλον να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κονδύλια την ανάπτυξη υποδομών στις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κυρίως της κεντρικής Ελλάδας όπου εκείνοι θα έχουν παρουσία. Με δεδομένο δε ότι η αμερικανική παρουσία θα είναι στις συγκεκριμένες περιοχές περιοδική, οι όποιες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Στρατόπεδο «Παπάγου» τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο.

Κατά τη συνάντηση του Ν. Παναγωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της ‘Αμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρεται στην σχετικά ανακοίνωση, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.

Ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.