Οργή έχει προκαλέσει ο θάνατος 36χρονου, τον οποίο απώθησαν βίαια μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon με αποτέλεσμα να πνιγεί στη θάλασσα του λιμανιού του Πειραιά.

Ads

Το Λιμενικό Σώμα ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί και δεν σχολιάζει το περιστατικό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου, Νικόλα Αλεξίου. Ο ίδιος, πάντως, σε επικοινωνία που είχε με το tvxs, αναφέρει ότι άνδρες του Λιμενικού βρίσκονταν στο λιμάνι, αλλά «δεν ήταν μπροστά από τον καταπέλτη» του Blue Horizon κι έτσι «δεν μπορούσαν να επέμβουν».

Μιλώντας στο tvxs, ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αναφέρει πως όταν πέφτει άνθρωπος στη θάλασσα υπάρχει μια διαδικασία που «περιλαμβάνει την αναγγελία πως “υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα”, στη συνέχεια “κάνει κράτει η μηχανή” και πέφτουν σωσίβια, μεταξύ άλλων».

Διαβάστε επίσης: Ανθρωποκτονία από κοινού για τον καπετάνιο και 3 μέλη του πληρώματος του Blue Horizon

Ads

Όπως προκύπτει, τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε, σύμφωνα και με το οπτικοακουστικό υλικό που έχει δει τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ ο κ. Νταλακογιώργος σχολιάζοντας τις κινήσεις του πληρώματος, έκανε λόγο για «πράξη αψυχολόγητη, επικίνδυνη, που ισοδυναμεί με ολέθρια ενέργεια».

Αναφορικά με τη στάση του Λιμενικού, ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εξέφρασε την άποψη ότι άνθρωποι του Σώματος «προφανώς δεν ήταν εκεί, ώστε να έχουν παρουσία, έλεγχο και εποπτεία. Έχει τεράστια ευθύνη το Λιμενικό και θα είχε αποτραπεί το περιστατικό του θανάτου του ανθρώπου αν ήταν εκεί, ως όφειλε».

Διαβάστε επίσης: «Αυτό είναι έγκλημα, είναι δολοφονία» λέει ο αδερφός του Αντώνη

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατέληξε λέγοντας πως, αναδεικνύονται και οι σοβαρές ευθύνες του υπουργείου Ναυτιλίας, των Λιμενικών Αρχών και των Ναυτιλιακών εταιριών που επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων και την αναχώρηση του πλοίου την ώρα που ανεβαίνει ο καταπέλτης, ενώ αυτός θα πρέπει να είναι ήδη κλειστός.

Η (ΠΝΟ) σε ανακοίνωση της «εκφράζει την βαριά θλίψη και την οδύνη της για τον τραγικό θάνατο του επιβάτη στο πλοίο “Blue Horizon”» και τονίζει πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ναυτικών διαθέτουν υψηλό επίπεδο ναυτοσύνης και εκπαίδευσης, (…)έχοντας σαν πρώτο μέλημα τους αυτό που τους επιβάλει ο επαγγελματισμός τους δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Attica Group εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό, αναφέροντας ότι δηλώνει «συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό» και ότι «συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος».

Διαβάστε επίσης: Η ανακοίνωση της εταιρίας για τον θάνατο του 36χρονου