Τη σφοδρή αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) έχει προκαλέσει το δημοσίευμα περί προαγωγής του πρώην κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά, ο οποίος ελέγχεται για τις ενέργειές του στην υπόθεση δολοφονίας Αντώνη Καρυώτη από μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon».

Ads

H ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για μία «πρωτοφανής πολιτική κυβερνητική αθλιότητα» πίσω από την καρατόμηση που είχε ανακοινώσει ο παραιτηθείς υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και αφορούσε τον πρώην κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά. Όπως καταγγέλλεται, «αναβαθμίστηκε και του ανατέθηκε η νευραλγική θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή στον Κλάδο Ασφάλειας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, που αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας».

Μάλιστα η ΠΕΝΕΝ υπενθυμίζει ότι το πόρισμα της ΕΔΕ για το αδιανόητο έγκλημα που συντελέστηκε στο λιμάνι του Πειραιά απέδιδε σοβαρές ευθύνες σε τέσσερις λιμενικούς και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά.

«Αποδεικνύεται ότι το ξήλωμα του πρώην Λιμενάρχη Πειραιά ήταν επικοινωνιακή μπαρούφα για μία εγκληματική ενέργεια η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο και είχε ως αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο του 36χρονου Αντώνη! Αποτελεί προσβολή και ασέβεια στη μνήμη του αδικοχαμένου Αντώνη και πρόκληση για την κοινωνία μια τόσο άθλια συμπεριφορά» σημειώνει η ΠΕΝΕΝ.

Ads

«Η πρωτάκουστη ενέργεια του ΥΕΝ, στην οποία έχει εμπλοκή και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σήματος, θέτει σοβαρά ερωτηματικά για την προαγωγή του πρώην λιμενάρχη, πώς το Ανώτατο Συμβούλιο Μεταθέσεων κύρωσε και ενέκρινε τη μετάθεση του ελεγχόμενου και απομακρυσμένου με υπουργική απόφαση σε μία τόσο σημαντική θέση» συνεχίζει.

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτούς που καρατομήθηκαν περιλαμβάνεται και ο Διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος ο οποίος, όπως είχε δημοσιοποιηθεί την ημέρα του τραγικού περιστατικού, ήταν σε άδεια» συμπληρώνει η ΠΕΝΕΝ.

«Υποθέτουμε ότι μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της σκανδαλώδους μετάθεσης, ο Υπουργός Ε.Ν και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα πράξουν τα αυτονόητα. Διαφορετικά η ευθύνη τους θα είναι τεράστια» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

«Δεν είναι προαγωγή αλλά μετάθεση» λέει η κυβέρνηση

Κληθείς να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως «δεν μπορεί να θεωρηθεί προαγωγή, όταν κάποιος φεύγει από λιμενάρχης, από μια δηλαδή επιχειρησιακή θέση, από κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και γίνεται, όπως ενημερωθήκαμε, βοηθός κλαδάρχη».

«Επειδή συνέβη αυτό το οποίο συνέβη, με αυτή την τραγική κατάληξη, ξεκίνησε η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία και δεν μπορούσε ένας ελεγχόμενος να είναι στη θέση του κεντρικού λιμενάρχη. Όπως λοιπόν προβλέπεται από τον νόμο, όπως προβλέπεται από τις επιχειρησιακές και τις εσωτερικές διαδικασίες και μάλιστα υπάρχει και το συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 53 του Πειθαρχικού Κώδικα το οποίο ακολουθήθηκε, ο συγκεκριμένος με βάση τη θέση που έχει, με βάση το βαθμό που έχει και με βάση τις κρίσεις για συνολικά όλη του την πορεία, έπρεπε να επιλεγεί σε μια από θέσεις και συγκεκριμένα μπήκε βοηθός κλαδάρχη, σε μια μη επιχειρησιακή θέση δεν είναι σε κάποιο λιμεναρχείο, μέχρι να κριθεί συνολικώς η υπόθεση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα μετά το 22:30:

https://www.youtube.com/watch?v=jvGbhwlb_Eg&ab_channel=%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews, ο αρχιπλοίαρχος που ήταν ο λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετατίθεται στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ως βοηθός του διευθυντή Κλάδου Ασφαλείας, έπειτα από επίσημη απόφαση του Αρχηγείου. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά.

Η θέση του βοηθού Κλάδου Ασφαλείας στην οποία μετατίθεται, αφορά στην εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας. Αυτό, όπως επισημαίνουν λιμενικοί κύκλοι, θεωρείται αναβάθμιση.

Μάλιστα, κατά το δημοσίευμα, το πόρισμα της πολύκροτης ΕΔΕ φέρεται να μην έχει παραληφθεί επίσημα από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για λόγους «διαδικαστικούς». Βάσει αυτού του πορίσματος, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας είχε διατάξει «να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τα τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και να απομακρυνθούν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά».

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παραίτηση υπεβλήθη στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις μία ημέρα μετά την παραλαβή του πορίσματος. Βάσει του νόμου, ο εκάστοτε υπουργός ζητά από τον Αρχηγό και αυτός με τη σειρά του διατάσσει τη διεξαγωγή ΕΔΕ. Εν προκειμένω, ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας που διέταξε την ΕΔΕ.

«Από τη στιγμή που ο Αρχηγός δεν έχει διατάξει την ΕΔΕ, θεωρείται από την ηγεσία ως μη γενόμενη, άρα δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, άρα κανείς από τους λιμενικούς δεν διώκεται και έτσι μπορούν να προχωρήσουν κανονικά οι μεταθέσεις τους. Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ο τότε υπουργός είχε διαβιβάσει το πόρισμα στην Εισαγγελία, μπορεί να προκύψουν ζητήματα ακόμη και επί της δικαστικής διαδικασίας. Και αυτό γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι λιμενικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση» αναφέρει το δημοσίευμα.