Οι Ευρωπαίοι έχουν αποφύγει να δώσουν μία οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, όπου τονίζεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μέρους του χρέους της.

Ads

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του πρακτορείου, Ντέιβιντ Σίπλει, οι Ευρωπαίοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε τομές που θα έδιναν ανάσα και στην Ελλάδα και στους Έλληνες φορολογούμενους, και να επιτύχουν την επαναφορά της χώρας σε μία βιώσιμη τροχιά.

Τα προγράμματα που αποφάσισαν ήταν πολύ φιλόδοξα, προσθέτει, με τεράστια επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων ενώ αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των ειδικών ότι αυτά δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βιώσιμα.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, στην πράξη οι προειδοποιήσεις επιβεβαιώθηκαν, αφού ακόμη και μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.

Ads

Στο δημοσίευμα, προστίθεται ότι τώρα μελετούν το ενδεχόμενο επέκτασης της διάρκειας των ελληνικών δανείων  έως 50 έτη και μείωσης του επιτοκίου που καταβάλλεται κατά 0,5%.  Στο πακέτο συζητούν να συμπεριλάβουν ένα άλλο δάνειο διάσωσης, προσθέτοντας 15 δισ. ευρώ.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι όλα αυτά μπορεί να κρατήσουν την Ελλάδα σε μια τροχιά προσαρμογής. Ωστόσο, όπως έχουμε δει και τις προηγούμενες φορές, οι εκτιμήσεις έχουν αποτύχει, σημειώνει ο ίδιος.  

Μάλιστα, τονίζει ότι μετά και τη νέα αποτυχία που πιθανόν να έλθει οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουν από τα λάθη τους και να προχωρήσουν σε διαγραφή του ελληνικού χρέους. Πρέπει να αποδείξουν οι Ευρωπαίοι ότι είναι ικανοί να το κάνουν αυτό, καταλήγει ο Σίπλεϊ.