Η ελληνική ανάκαμψη είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ με χρήση μαρμάρινων κιόνων, γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: «Επίσης, είναι μια καλή περιγραφή της υπόληψης ενός έθνους που χλευάστηκε από τους επενδυτές, όπου υπάρχουν κίονες αριθμών που μετρούν μια αναπάντεχη οικονομική ανθεκτικότητα».

Ads

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, οι διεθνείς επενδυτές «άρπαξαν» ελληνικά δεκαετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, έκανε το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι το πλέον περιζήτητο παγκοσμίως, ωθούμενο από την αύξηση του ΑΕΠ που υπερβαίνει τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της ευρωζώνης. Το Bloomberg τονίζει ότι από το 2015, δεν έχει υπάρξει τίποτε στις αγορές ομολόγων που να μπορεί να συγκριθεί με τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που έχουν προσφέρει στους επενδυτές συνολική απόδοση 231%. Η Πορτογαλία πρόσφερε 23%, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία πρόσφεραν 7% και 9% αντίστοιχα. Η παγκόσμια αγορά ομολόγων πρόσφερε 18% και τα επισφαλή χρεόγραφα υψηλών αποδόσεων πρόσφεραν 22% τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το ελληνικό χρέος αποδείχθηκε το έμβλημα της ανθεκτικότητας της ΕΕ μέσα στον θόρυβο της απελπισίας που εντάθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαχειριστές κεφαλαίων από το Βέλγιο, τον Καναδά, την Γαλλία και την Ιταλία έδρεψαν τους καρπούς, με την PrudentialFinancial Inc. να διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος αξίας 7,2 δισ. ευρώ, ή το 9,5%. Η Royal Bank of Canada αγόρασε πρόσφατα ελληνικά χρεόγραφα 84 εκατ. ευρώ. Το χρέος της Ελλάδας εξακολούθησε να συσσωρεύεται, έχοντας φθάσει στο 181,9% από το 82% το 2006.

Όμως οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τη μέση διάρκεια του χρέους, που υπερβαίνει τα 25 χρόνια και είναι σχεδόν τετραπλάσια από τις αντίστοιχες της Ισπανίας και της Ιταλίας και διπλάσια της Πορτογαλίας. Καμία από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν αναπτύσσεται με τους ρυθμούς των αρχών του αιώνα. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, ενώ υπέστη την χειρότερη ύφεση το 2012, με την ανεργία να ανέρχεται στο πρωτοφανές 27,7% ένα χρόνο μετά.

Ads

Για τους επενδυτές, τότε ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αγοράσουν. Η ανάκαμψη του ΑΕΠ που ακολούθησε ξεπέρασε την Γερμανία και την Γαλλία, με προβλεπόμενο ρυθμό 1,9% που φέρει την Ελλάδα στο νούμερο 10 των ευρωπαϊκών χωρών, πάνω από την προβλεπόμενη ανάπτυξη 1,4% της ευρωζώνης, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η ανεργία θα μειωθεί στο 16,5% μέχρι το 2020.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έφθασε το 15,1% το 2009, μεταβλήθηκε σε πλεόνασμα 0,5% το 2016 και πέρυσι διευρύνθηκε στο 0,8%. Πλεόνασμα θα καταγράφεται και τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με 11 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

Κασσάνδρες της καταστροφολογίας

Και όμως, το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, αφού προηγουμένως ορισμένοι από τους ευφυέστερους ανθρώπους είχαν προβλέψει την χρεοκοπία της και την έξοδό της από τη νομισματική ένωση. Ο πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν δήλωνε στο BBC ότι «είναι ζήτημα χρόνου» να αποχωρήσει η χώρα από το ενιαίο νόμισμα και κατόπιν να διαλυθεί η ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Τζορτζ Σόρος είπε ότι η Ελλάδα «οδεύει στον χαμό της». Ο Μάρτσελ Φράτσερ, με σπουδές στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, πρώην επικεφαλής αναλύσεων πολιτικής στην ΕΚΤ και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα σαν «πολιτική και οικονομική καταστροφή».

Εν μέσω προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ και θα επέστρεφε στην δραχμή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο του μέλλοντός της, ο Φράτσερ διακήρυττε: «Το Grexit είναι και παραμένει η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα, γίνεται όμως όλο και πιθανότερο». Καταλύτης για την καταστροφολογία ήταν ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είχε λάβει την φαινομενικά αντιφατική εντολή να τερματίσει πέντε χρόνια λιτότητας εν μέσω ύφεσης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα τελευταία 7,2 δις ευρώ του προγράμματος στήριξης από τους αρνητικούς Ευρωπαίους πιστωτές.

Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν ποτέ ότι οι Έλληνες προτιμούν την επάνοδο στην δραχμή. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές δεν συμμερίστηκαν τη νευρικότητα του υπόλοιπου κόσμου. Ενώ οι αποδόσεις αναφοράς των δεκαετών ομολόγων άγγιξαν το 19% τον Ιούλιο του 2015, υποδηλώνοντας την οικονομική αβεβαιότητα της χώρας, απείχαν πολύ από το 30% του Μαρτίου του 2012. Όταν αυτόν τον Μάρτιο τα νέα ομόλογα λήξης 2029 αξιολογήθηκαν με απόδοση 3,9%, πραγματοποίησαν ράλι επί επτά συνεχόμενες ημέρες.

Η ελληνική ανάκαμψη δεν είναι η μόνον ιστορία του χρέους. Οι 60 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν προσφέρει φέτος συνολικές αποδόσεις 25%, επίδοση που φέρνει το Χ.Α στο νούμερο 2 των 94 σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών. Μεταξύ 569 τραπεζών ανά τον κόσμο με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση ενός δις δολαρίων, οι ελληνικές τράπεζες προσέφεραν συνολικές αποδόσεις 45%, παγκόσμιο ρεκόρ για το 2019. Οι επενδυτές επιδεικνύουν την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και μια δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ