Οι Έλληνες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τις προσφορές που τους παρέχονται – ειδικά από το ΔΝΤ, που βασανίζει την χώρα σε μία παραπλανημένη προσπάθεια να πάρει πίσω τα χρήματά του, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg και συνεχίζει, αναλύοντας και διαπιστώνοντας τα δεδομένα της Ελλάδας και τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ.
Στο άρθρο του ο Kyle Bass, επικεφαλής επενδύσεων της Hayman Capital Management, σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές έχουν κοπιάσει πολύ για να συμμαζέψουν την οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Από το 2010 μέχρι το 2016 οι κυβερνήσεις κατόρθωσαν τον σχεδόν ανέφικτο στόχο να μειώσουν το πρωτογενές έλλειμμα κατά 18% του ΑΕΠ, μεταβαίνοντας σε πλεόνασμα.
“Μετά από βίαιη συρρίκνωση σχεδόν 30 μονάδων, η οικονομία εκπέμπει θετικά μηνύματα σχεδόν σε όλους τους τομείς – βιομηχανική παραγωγή, αγορές οχημάτων, οικοδομικές άδειες και τουριστικές αφίξεις. Ο τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει μεγάλες προόδους, ενώ οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές. Η χώρα ωστόσο εξακολουθεί να λυγίζει κάτω από το βαρύ φορτίο των 250 δις. ευρώ των δανείων. Το ύψος των χρεών προς τον επίσημο τομέα δεν μειώθηκε, αν και οι ιδιώτες υπέστησαν «κούρεμα» και αναδιάρθρωση”, αναφέρει και συνεχίζει:
“Το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει τα δικά του δάνεια και να ελαφρύνει το βάρος προς όφελος της μακροπρόθεσμης υγείας της Ελλάδας, επομένως και της Ευρώπης. Αντ’ αυτού, το Ταμείο απαιτεί περισσότερη λιτότητα και επιμένει σε «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Εμμένοντας στην οικονομική ιδεολογία του, εξουδετερώνει την διαφαινόμενη ανάπτυξη και σβήνει τις ελπίδες για πραγματική ευημερία. Από σωτήρας, το ΔΝΤ αποτελεί πλέον φίλο-εχθρό για την Ελλάδα. Το Ταμείο γνώριζε καλά ότι τα δάνειά του δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν. Η απόφαση να τα χορηγήσει ήταν καθαρά πολιτική και δίχως αυτά η χώρα θα έβγαινε από την ευρωζώνη”.
“Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών. Για να συμβεί αυτό, οι πιστωτές του επίσημου τομέα πρέπει να διαγράψουν το χρέος, ή να το κεφαλαιοποιήσουν. Η στάση του ΔΝΤ είναι εξωφρενική παρακινούμενη από ίδιο συμφέρον. Η απαίτησή του για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εμποδίζει την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και υπονομεύει την τραπεζική ένωση της Ευρώπης”, τονίζει ο Kyle Bass.
Η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της παρά την αντιπαραγωγική υπονόμευση του ΔΝΤ. Το πισώπλατο μαχαίρωμα της χώρας δεν αποτελεί υπεύθυνη συμπεριφορά. Αυτό που λείπει είναι η σταθερότητα και το αξιόχρεο της Ελλάδας. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν υποφέρει και ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει υπέρμετρα. Πλέον, το Ταμείο οφείλει να παίξει τον ρόλο του και να διαγράψει το ελληνικό χρέος, αποσύροντας τις απαιτήσεις του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επιτρέποντας στους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τα ηνία”, καταλήγει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >