«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα από τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, και ιδίως της Ελλάδας, η οποία το 2012 προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία», αναφέρεται σε άρθρο του Bloomberg με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για τη μελέτη εξεύρεσης νέου τρόπου δανεισμού.

Ads

«Το εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου τρόπου δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες και την κατάργηση της εξαίρεσης στους υπάρχοντες κανόνες δανεισμού, η οποία επέτρεψε τον δανεισμό της Ελλάδας το 2010, χωρίς να προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους της», σημειώνει το Bloomberg στο δημοσίευμά του, σύμφωνα με το Αθηναίκό Πρακτορείο.

Στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν πως «έχει καταστεί σαφές πως «η συστηματική εξαίρεση στους κανόνες δανεισμού) που διαμορφώθηκε το 2010 δεν παρέχει μια συνεκτική μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα». Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ εκτιμά πως οι προτεινόμενες αλλαγές θα «βοηθήσουν την υπερχρεωμένη χώρα να βελτιώσει την ικανότητά εξυπηρέτησης του χρέους της, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα σημαντική απομείωση του χρέους». Στόχος όπως αναφέρεται είναι «να μειωθεί το κόστος επίλυσης κρίσεων τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους οφειλέτες».

Επίσης στο Bloomberg αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, όταν ρωτήθηκε αν το Ταμείο θα πρέπει να αναθεωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας απάντησε πως «το ΔΝΤ υπήρξε πολύ ανοικτό και ειλικρινές ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και έχει ήδη ενσωματώσει τα διδάγματα αυτά στο νέο πακέτο διάσωσης».

Ads