Νέα χρηματοδότηση έως 85 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης εισφοράς από ιδιώτες επενδυτές, ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, σύμφωνα με αξιωματούχο του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών τον οποίο επικαλείται το Bloomberg. Ο Τόμας Γουίζερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής και χρηματοοικονομικών αγορών του αυστριακού υπουργείου, δήλωσε αργά χθες από τη Βιέννη ότι τα κράτη της ευρωζώνης και οι ιδιώτες επενδυτές θα συνεισφέρουν το 70% της βοήθειας αυτής, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle, αναφέρει ότι η γερμανική συμμετοχή στο νέο πακέτο διάσωσης θα αγγίζει τα 3,2 εκ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν τηλεδιάσκεψη αύριο το βράδυ, αντί της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων στην Ελλάδα.

Ads

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πλέον επαρκής συναίνεση ώστε να μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου» δήλωσε από την πλευρά του στο Bloomberg ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

DW: Στα 3, 2 δις ευρώ η γερμανική συμμετοχή στο νέο πακέτο διάσωσης

Μέχρι την Κυριακή θα έχουν διασαφηνιστεί οι λεπτομέρειες και οι όροι κάτω από τους οποίους οι Γερμανοί ιδιώτες θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Detsche Welle. Βάση θα αποτελέσει το γαλλικό μοντέλο. Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, λεπτομέρειες για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτής της συμμετοχής θα διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες, σε κάθε περίπτωση μπούσουλας θα είναι το γαλλικό μοντέλο, όπως το περιέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Πάντως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ιδιωτικών τραπεζών και γερμανικής κυβέρνησης ως προς το ποσό που θα διατεθεί.

Ads

Η γερμανική συμμετοχή θα ανέλθει στα 3, 2 δις ευρώ, που αντιστοιχούν σε ομόλογα ληξιπρόθεσμα μέχρι το 2014. Το ποσό θεωρείται πολύ μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού επενδυτικού τομέα λέγεται ότι θα ανέρθει στα 30 δις ευρώ, και θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συγκεντρωθεί τελικά αυτό το ποσό.

Τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, όχι Eurogroup την Κυριακή για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για την Κυριακή συνεδρίαση του Eurogroup με αντικείμενο την ελληνική κρίση χρέους. Η σύνοδος του Eurogroup μετατράπηκε σε τηλεδιάσκεψη, η οποία πρόκειται να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη.

«Η συνάντηση δεν έχει ακυρωθεί, αλλά μετατράπηκε σε μια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γκι Σούλερ. Ο Σούλερ πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου. Οι υπουργοί πρόκειται να αποφασίσουν στις συνομιλίες που θα έχουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Και εκπρόσωπος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ζοζέ Μπαρόζο με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας και την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφού χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την επιστολή και υπενθύμισε ότι η πρόταση Μπαρόζο έτυχε καλής υποδοχής στην τελευταία σύνοδο Κορυφής ανέφερε: «Σε ότι αφορά την τεχνική βοήθεια αυτή θα αφορά την παροχή εμπειρογνωμοσύνης τόσο από τις κοινοτικές υπηρεσίες όσο και από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που επιθυμούν να συμβάλουν.

Θα αφορά κατά βάση την αύξηση της απορροφητικότητας των ελληνικών αρχών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φορολογικών υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος επί του θέματος αυτού διεξάγονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ.Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των κοινοτικών κονδυλίων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι το θέμα αυτό μελετάται καθώς και το θέμα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στην υλοποίηση των έργων».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί ακόμα να μπει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ωστόσο ότι όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν στην απάντηση που θα στείλει στο εγγύς μέλλον ο πρόεδρος της επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.