Με το επιχείρημα ότι «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο» ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για δημιουργία «κλειστών κέντρων φιλοξενίας για παράτυπους μετανάστες». 

Ads

Κάλεσε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απομακρύνει ακροδεξιά στοιχεία του κόμματός του,που μετέχουν σε επεισόδια σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το μακεδονικό, τα οποία πάντως χαρακτήρισε μεμονωμένα και ολιγομελή.

«Πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό. Θεωρούμε βάση για συζήτηση την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για τις διαδικασίες ασύλου, το Δουβλίνο 4, και θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα ανακατανομής του βάρους μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός και πρόσθεσε: 

«Ποτέ δεν θα ακούσετε κανέναν να μιλάει για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπάρχουν όμως προτάσεις για κλειστά κέντρα, υπό την επίβλεψη της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, σε μια λογική ότι η ΕΕ πρέπει να φυλάει τα εξωτερικά της σύνορα. Η ελληνική άποψη κινείται σε τρία επίπεδα: για την παρέμβαση της ΕΕ στις χώρες από τις οποίες ξεκινούν οι ροές, για τις συνθήκες στα σύνορα, όπου πρέπει να ισχύει απόλυτα η συνθήκη της Γενεύης, για το πώς κατανέμεται η ευθύνη σε όλη την ΕΕ χωρίς εξαιρέσεις.

Ads

» Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι σημαντική. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υιοθετηθεί πρόταση για κλειστά κέντρα κράτησης. Εμείς θα θέλαμε στο πολιτικό κείμενο να αναδεικνύεται η έννοια της συνευθύνης».