«Η διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση για τον αριθμό των F-16 που θα αναβαθμιστούν, θα ξεκινήσει μετά τις 2 Νοεμβρίου, οπότε το Αμερικανικό Κογκρέσο θα αποστείλει την πολυσέλιδη αναλυτική επιστολή με το πλαίσιο της συμφωνίας», ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.

Ads

Επίσης, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι τα 2,4 δισ. δολάρια, που υπολογίζει η αμερικανική πλευρά ως κόστος αναβάθμισης, αφορούν στα 123 από τα 153 αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικώς η αναβάθμιση θα αφορά σε 85 έως 95 αεροσκάφη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2025.

«Έχουμε 153 αεροσκάφη. Άρα, από εκεί θα ξεκινήσει η βασική συζήτηση η οποία και αφορά σε ένα κομμάτι. Έχουμε δει τι μπορεί να γίνει. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι προσδιορισμένα. Δηλαδή δεν θα παίξουμε. Αν θα πούμε κάτι περισσότερο, θα πούμε για τον αριθμό των αεροσκαφών. Μετά τις 3 Νοεμβρίου μπορεί να μπει κανείς στο Αμερικάνικο Κογκρέσο και να διαβάσει την επιστολή και θα αρχίσει αυτή η συζήτηση», είπε συγκεκριμένα προς την Επιτροπή ο κ. Βίτσας.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα, «με βάση πάντως αυτά που έχει κάνει», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ και συμπλήρωσε: «1,1 δισ. λίγο πάνω, λίγο κάτω, αν και δεν μπορούμε να είμαστε χουβαρντάδες εδώ». Εξήγησε επιπροσθέτως ότι «θα τα δώσουμε με τον προϋπολογισμό των Εξοπλιστικών που έχουμε σήμερα και με προβολή την επόμενη δεκαετία».

Ads

Ο κ. Βίτσας έκανε πάντως λόγο για «αδήριτη ανάγκη» αναβάθμισης των αεροσκαφών, επισημαίνοντας μάλιστα πως έχει καθυστερήσει η αναβάθμιση. «Έχουμε αργήσει, έχουμε καθυστερήσει, το λέω ξεκάθαρα, και αν θα έχουμε αναβαθμίσει από το 2019 και μετά 16-20 F16, στη λογική ότι θα αναβαθμίσουμε έναν αριθμό κοντά στα 100, θα έχουμε πλήρη αναβάθμιση περίπου ως 2023-2024» είπε χαρακτηριστικά.