Μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που προβλήθηκε από την ΕΛΑΣ φέρνουν στο φως οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν την άγρια και πολύωρη συμπλοκή αστυνομικών εκτός υπηρεσίας με νεαρούς στην Ορεστιάδα, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι μαρτυρίες και το οπτικό υλικό φαίνεται ότι αποδομούν πλήρως την «επίσημη εκδοχή» που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί από την αστυνομία όπως και τις πληροφορίες για «οπαδικές διαφορές».  

Ads

Όπως προκύπτει, η συμπλοκή ξεκίνησε από δύο αστυνομικούς των ΜΑΤ με πολιτικά, που βρίσκονται αποσπασμένοι στην περιοχή τον τελευταίο καιρό. Όπως καταγγέλεται, διαπληκτίστηκαν με νεαρούς που ήταν στην πλατεία και τελικά δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο κεφάλι και το γλουτό. Μετά από αυτό και, παρά τις συστάσεις νηφάλιων συναδέλφων τους, η σύρραξη γενικεύτηκε. Τα επεισόδια πήραν πρωτόγνωρες διαστάσεις όταν, σύμφωνα και με αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο άνδρες των ΜΑΤ μπήκαν στην «κλούβα» που θα τους μετέφερε στους χώρους διαμονής τους και βγήκαν από το όχημα εφοδιασμένοι με χημικά και γκλοπς, τα οποία και χρησιμοποίησαν ανεξέλεγκτα εναντίον των πολιτών που βρίσκονταν στην πλατεία

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, που επιβεβαιώνονται και από το οπτικό υλικό, χρησιμοποίησαν υπέρμετρη και αναίτια βία ενώ τραυμάτισαν σοβαρά έναν ανήλικο. Αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επιβεβαιώνει και οπτικό υλικό, αναφέρουν ότι ο ανήλικος βρίσκονταν αιμόφυρτος στην πλατεία μετά από χτυπήματα που δέχθηκε, και 4-5 άνδρες των ΜΑΤ συνέχιζαν να τον κλωτσούν. Σε αυτή την κατάσταση προσήχθη και κρατήθηκε για αρκετές  ώρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου οι γιατροί δεν έκρυβαν την οργή τους για τη μεταχείριση που είχε ένας τόσο σοβαρά τραυματίας. Ο νεαρός νοσηλεύεται για 3η ημέρα σήμερα στο νοσοκομείο

Πρώτα τους έδειραν και μετά τους «τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί»

Τουλάχιστον μία ώρα αργότερα έφτασαν στο σημείο ένστολοι αστυνομικοί του τοπικού αστυνομικού τμήματος που όμως δεν παρενέβησαν και έμειναν απλοί θεατές στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπως αναφέρει η καταγγελία μαρτύρων που φέρνει στο φως το tvxs.gr. Μάλιστα αν και η συμπλοκή ξεκίνησε από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας, προχώρησαν σε 6 συλλήψεις.

Ads

Σχηματίστηκαν δικογραφίες για εξύβριση, απειλή, βία κατά αστυνομικού υπαλλήλου και επικίνδυνη σωματική βλάβη για τέσσερις από αυτούς ενώ ένας αντιμετωπίζει επιπλέον την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και αναζητείται ο έκτος. Οι τέσσερις οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία, ο πέμπτος θα οδηγηθεί την Τρίτη ενώ ξεχωριστή δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος του ανήλικου, ο οποίος νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος. Νομικές πηγές χαρακτηρίζουν τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν ως «φασόν» ενώ αναμένεται ότι οι γονείς των συλληφθέντες θα κινηθούν νομικά εναντίον των αστυνομικών που προκάλεσαν τα επεισόδια. 

Στις αναφορές των αστυνομικών ότι τους πλησίασαν πρώτοι οι νεαροί «με άγριες διαθέσεις», οι κατηγορούμενοι απαντούν, μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής τους, ότι αντέδρασαν αρχικά λεκτικά στις σοβαρές προκλήσεις και προσβολές, συνολικά για τους κατοίκους της περιοχής από αστυνομικό ο οποίος τους πλησίασε ζητώντας εξηγήσεις για τις αποδοκιμασίες που εκδήλωσαν οι νεαροί όταν στην πλατεία έφτασε το όχημα της ΕΛ.ΑΣ που θα μετέφερε τους αστυνομικούς μετά τη βραδινή τους έξοδο, στα σημεία όπου διαμένουν. «Ο αστυνομικός, επιτέθηκε με λυσσαλέο τρόπο σε όποιον βρίσκονταν μπροστά του, ενώ ένας δεύτερος συνάδελφός του έσπευσε στο σημείο και επιτέθηκε στους νεαρούς, χρησιμοποιώντας ακόμα και καρέκλες και τραπέζια από παρακείμενα café», μεταφέρει ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η καταγγελία των κατοίκων της Ορεστιάδας