Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ δηλώνουν οι αλληλέγγυοι στους κρατούμενους απεργούς πείνας που έχουν καταλάβει το κτίριο εδώ και 16 μέρες, απαντώντας έτσι στην έκκληση των πρυτανικών αρχών προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για λύση στην «ομηρία» του Πανεπιστημίου. Παράλληλα οι καταληψίες έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ότι το κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές, ενώ την ίδια στιγμή το ζήτημα έχει δημιουργήσει ρωγμές στη σχέση Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. Σε 15 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία.

Ads

«Ο λόγος που τους τρομάζει η πρυτανεία αλλά και όλα τα εγχειρήματα αλληλεγγύης και αντίστασης που αναπτύσσονται, είναι η διακίνηση ανατρεπτικών ιδεών και η εφαρμογή τους από το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους», αναφέρουν οι καταληψίες σε κείμενο τους που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Στο κείμενό τους, οι καταληψίες απορρίπτουν τα περί «κινδύνου απώλειας ζωής λόγω χρήσης ναρκωτικών», καθώς και τα περί «συγκρούσεων μέσα στον χώροτου Πανεπιστημίου μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για « συκοφάντηση και συνειδητό ψεύδος εκ μέρους των πρυτανικών αρχών και των ΜΜΕ που στόχο έχει την κρατικής καταστολή και τη θεωρία των δυο άκρων, αξιοποιώντας τις προκλήσεις και τις προβοκάτσιες φασιστοειδών».

«Διακινητές ναρκωτικών είναι οι μπάτσοι και οι μαφιόζοι που έχουν μετατρέψει την περιοχή του κέντρου της Αθήνας σε κερδοφόρα επιχείρηση για τους ίδιους και τα συμφέροντα που υπηρετούν. Εγκληματίες και καταστροφείς το κοινωνικού πλούτου παραμένουν διαχρονικά οι λήσταρχοι του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου που παρασιτούν εις βάρος των εργαζομένων. Η κατειλημμένη πρυτανεία είναι η φωνή των απεργών πείνας και των δίκαιων αιτημάτων τους», γράφουν οι καταληψίες στο κείμενο τους.

Ads

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ασφυκτική περικύκλωση της πρυτανείας από δυνάμεις της αστυνομίας και ζητούν την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων. Παράλληλα, επιρρίπτουν επί προσωπικού ευθύνες στο Πρύτανη κ.Δημόπουλο για πιθανή αστυνομική επιχείρηση. «Θεωρούμε προσωπικά υπεύθυνο τον πρύτανη Δημόπουλο για οποιαδήποτε απόπειρα εκκένωσης της κατάληψης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρυτανεία αυτή το περασμένο φθινόπωρο κλείδωσε τους εργαζόμενους μέσα στο κτήριο επιβάλλοντας συνθήκες στρατοπέδου συγκέντρωσης. Είναι υπόλογοι με βάση της καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων ΕΚΠΑ, αλλά και της επιθεώρησης εργασίας ότι εξέθεσαν τους εργαζόμενους σε κίνδυνο ζωής με αυτές τις πρακτικές», αναφέρουν συγκεκριμένα στο κείμενο τους.

Την ίδια στιγμή συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προγραμματίζονται για σήμερα το πρωί στα Προπύλαια και στην Ευελπίδων. Επίσης, στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια και μοτοπορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=3NlW9idhAzo]

Προσαγωγές και συλλήψεις

Σε 15 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές έξω από το κτήριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που παραμένει υπό κατάληψη για 16η μέρα. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί προσήγαγαν χθες το βράδυ συνολικά 21 άτομα, εκ των οποίων οι 15 συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Πρόκειται για 10 Έλληνες, δύο Αλγερινούς, δύο Αφγανούς και έναν υπήκοο Πολωνίας σε βάρος του οποίου εκκρεμεί επιπλέον ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για αδικήματα που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από το υπό κατάληψη κτήριο, έχουν κάνει από χθες το βράδυ πιο αυστηρό τον έλεγχο, εμποδίζουν την είσοδο νέων ατόμων στην πρυτανεία, ενώ προχωρούν σε προσαγωγές όσων βγαίνουν από το κτήριο.

Κυβερνητικές ρωγμές

Στο μεταξύ, το ζήτημα της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ συνεχίζει να διχάζει την κυβέρνηση. Μετά τη συνέντευξη Πανούση στην οποία προανήγγειλε «βελούδινο διαζύγιο», με τον πρωθυπουργό συναντάται σήμερα ή αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσίας Τάξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «εδώ και μέρες καλλιεργείται ένα κλίμα γενικευμένης τρομοϋστερίας, παρουσιάζοντας τη δημοκρατία σε “κατάσταση πολιορκίας”, μεγεθύνοντας περιθωριακά γεγονότα». Όπως τόνισε η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν πρόκειται, όμως, να υποκύψει στα ακροδεξιά κελεύσματα και στην ατζέντα του φόβου και της ανασφάλειας την οποία κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν, επισημαίνει στην δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».