«Πίσω» φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχεδίο για τους καταναλωτές που περιλαμβάνει και την διάταξη για το phising.

Ads

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι, μετά από έντονες αντιδράσεις των τραπεζών, στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποζημίωση των θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης από τα πιστωτικά ιδρύματα για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, έχει προστεθεί φράση που δημιουργεί πεδίο αμφισβήτησης της υποχρέωσης, η οποία δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στο άρθρο 22 αναφέρεται το εξής: «Αν ο πληρωτής είναι καταναλωτής και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε».

Στην συνέχεια, όμως έχει προστεθεί ότι «Το τέταρτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, αν ο πάροχος αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών, από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των χιλίων (1.000) ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης».

Ads

Πράγμα, που αποτελεί παραθυράκι για να μην πληρωθούν οι αποζημιώσεις από τους παρόχους. Ωστόσο, και με την νέα προσθήκη οι τράπεζες δηλώνουν δυσαρεστημένες, καθώς θεωρούν ότι δημιουργείται έδαφος για δικαστικές διαμάχες με τους πελάτες.