Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την αποφυλάκιση του καταδικασθέντα σε πρώτο βαθμό για δύο βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη, τόσο από άτομα του καλλιτεχνικού χώρου, όσο και από απλούς πολίτες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Οι αντιδράσεις στα social media είχαν ξεκινήσει ήδη από την ανακοίνωση της απόφασης, ωστόσο οι διαμαρτυρίες επί σκηνής κατά τη διάρκεια παραστάσεων ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Ειδικότερα, στο θεατρικό έργο «Η Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στο Ναύπλιο, ο ηθοποιός Μιχάλης Τιτόπουλος, εκπροσωπώντας όλους τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης, διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ηθοποιός καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Σε παρέμβαση επίσης προχώρησαν και οι ηθοποιοί της παράστασης «Ρίζες από βαμβάκι» που ανέβηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το κείμενο παρέμβασης διάβασε ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι ελληνικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο και βιαστή στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά επιπλέον ανέχτηκε επί μήνες, στη δικαστική αίθουσα, να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών ως “μέτροι”, “επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι”, “σκευωροί” και “λοπλάνοι”».

Ads

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor», της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο, με ανάρτηση πανό. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τον χώρο της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, το πανό που αναρτήθηκε, έγραφε στα Αγγλικά: «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλάκη».

image

Ακόμη, το βράδυ του Σαββάτου, πριν ξεκινήσουν οι «Πέρσες» του Αισχύλου στην κατάμεστη Επίδαυρο, πολίτες άνοιξαν πανό, που έγραφε «Βιαστής είναι», με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα, ενώ κανένας θεσμικός παράγοντας δεν ήταν παρών. Στο τέλος της παράστασης διαβάστηκε και το κείμενο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Επιπλέον, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, το βράδυ της Δευτέρας, απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε κατακλύσει το Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μου ζητήσαν να κάνουν μια παρέμβαση για τον Λιγνάδη, αλλά προτιμώ να πω εγώ ο ίδιος κάποια πράγματα και να πάρω και την ευθύνη αυτών που λέω. Πράγματι αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό. Το χειρότερο πράγμα που μας συμβαίνει, πέρα από το ότι έχουμε ένα καθεστώς που μας πατάει κάτω, ή που να νιώθουμε ότι πατάμε οι ίδιοι τον εαυτό μας με τα πόδια μας, είναι ότι η δικαιοσύνη πέρα από ταξική που ήταν πάντα κατά την γνώμη μου, είναι πλέον και τοξική», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει μια μεγάλη τοξικότητα και βλέπουμε ας πούμε συστημικούς τύπους σαν τον Λιγνάδη, σαν τον τύπο τον άλλον που σκότωσε τον Ζακ, σαν τον Κορκονέα, να πέφτουν στα πούπουλα κατά κάποιον τρόπο και βλέπουμε και αντισυστημικούς φτωχοδιάβολους σαν τον Μιχαηλίδη, σαν τον Καλαϊτζή και ακόμα άλλους, μετανάστες, πρόσφυγες, που επειδή δεν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες να τους υποστηρίξουν, υφίστανται την κρατική καταστολή, της δικαιοσύνης, όχι τον ήλιο τον νοητό που περιμένουμε, τον ήλιο τον ανόητο, που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ανέβηκε και πανό που έγραφε «Βιαστής είναι». 

Για την υπόθεση μίλησε και ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, σε πρόσφατη συναυλία του στη Λάρισα, λίγο πριν ερμηνεύσει το τραγούδι «Στη χώρα των αθώων», ένα κομμάτι αφιερωμένο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Λέει βγήκε “σύμφωνα με τον νόμο”. Μα τον νόμο δεν τον έχει στείλει ο Θεός. Τον φτιάχνουνε οι ανθρώποι. Αλλάξτε τον γ…ένο τον νόμο! Αλήθεια σας το λέω: Όταν ένας νόμος είναι τόσο μπλεγμένος που δεν τον καταλαβαίνουμε, είναι ακριβώς γι΄ αυτό μπλεγμένος: Για να μην τον καταλαβαίνουμε! Κι έτσι αυτά τα τραγούδια είναι άχρηστα. Είναι άχρηστα γιατί αυτό το τραγούδι μιλάει για τον Βαγγέλη τον Γιακουμάκη που τον χάσαμε. Και χάσαμε την Ελένη Τοπαλούδη, και χάσαμε την Καρολάιν, και χάσαμε την Γαρυφαλλιά και χάσαμε όλα αυτά τα παιδιά που είναι δικά μας παιδιά… Κι όσο χάνουμε παιδιά, τα τραγούδια μας είναι άχρηστα…», τόνισε μεταξύ άλλων.

Επίσης, πανό που έγραφε «Βιαστής είναι» σηκώθηκε και μετά το τέλος της παράστασης «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι», το βράδυ της Δευτέρας, στην Πειραιώς 260, ενώ το κείμενο του ΣΕΗ διαβάστηκε και κατά τη διάρκεια συναυλίας του Βέβηλου, του Εισβολέα και των The Last Verse, στα πλαίσια του Μουσικού Φεστιβάλ Αρβανίτσας.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι επέλεξαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με διαφορετικό τρόπο. Ο Σταμάτης Κραουνάκης για παράδειγμα, στην χθεσινή του εμφάνιση στο θερινό θέατρο «Άλσος», ζήτησε από καλλιτέχνες να συνεχίσουν να αντιδρούν, μέσω ενός τραγουδιού του:

«Δώσε γκάζια καλλιτέχνη, να ακουστεί παντού η φωνή σου, βιαστή τράβα φυλάκα και Μενδώνη παραιτήσου».

Με παρόμοιο τρόπο διαμαρτυρήθηκε και ο ηθοποιός Πάνος Βλάχος, ο οποίος ανέβασε βίντεο στη διάρκεια του οποίου παίζει κιθάρα τραγουδώντας τους παρακάτω στίχους:

«Σε όποιον πέταξε τρικάκια του περνάτε βραχιολάκια μα βαράτε παλαμάκια σ’ όποιον π**γε παιδάκια – Τι κι αν είσαι βιαστής, τι κι αν καταδικαστείς, ένα πράγμα σε γλιτώνει, οι φίλοι σου να είναι γόνοι – Αν δεν φέρνεις αντιρρήσεις στις μεγάλες κυβερνήσεις κι άμα έχεις και λεφτά τη γλιτώνεις πάραυτα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ανάρτηση του Βασίλη Κ., του πρώτου ανθρώπου που κινήθηκε νομικά εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Ελπίζω να είμαστε οι τελευταίοι και να αρχίσει μία νέα εποχή, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Με πιο αυστηρούς νόμους και ποινές. Είμαστε όλοι ίσοι, με ίσα δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ κλείνοντας την ανάρτησή του γράφει: «Α! Κυρία Μενδώνη και το παρεάκι σας, ντροπή σας! Σε όλους σας, ντροπή σας!».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το trend #Βιαστης_ειναι να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.