Η «δια της βίας επιβολή των θέσεών τους», η παράνομη οπλοκατοχή με σκοπό τον εφοδιασμό της οργάνωσης, αλλά και μικροποσότητες ναρκωτικών, είναι κάποιοι από τους λόγους που οι ειδικές ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, απέστειλαν χθες αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το οποίο ζητά την άρση ασυλίας του συνόλου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής – συμπεριλαμβανομένων των όσων είναι ήδη υπόδικων. Το αίτημα διαβιβάστηκε στην Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στο πόρισμα αναφέρουν ότι η οργάνωση είχε σαφείς χιτλερικές αναφορές αλλά και ιεραρχική δομή με σκοπό την διάδωση των θέσεων και τον προγραμματισμό των «δράσεων», όπως τα δολοφονικά χτυπήματα στο ΠΑΜΕ και στον Παύλο Φύσσα

Ads

 
Οι 9 χρυσαυγίτες βουλευτές, που δεν είναι μέχρι στιγμής υπόδικοι, κατηγορούνται βάσει των καταθέσεων των μαρτύρων και των προστατευόμενων μαρτύρων Α,Β,Γ,Δ και Ε, για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Δημήτρη Κουκούτση, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Μιχάλη Αρβανίτη. Οι 9 δεν είχαν εμπλακεί στην υπόθεση μέχρι στιγμής, αλλά στο έγγραφο που απέστειλαν οι ανακρίτριες στη Βουλή γίνεται λόγος για «ενέργειες που στοχεύουν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της οργάνωσης». Οι καταθέσεις των μαρτύρων τους τοποθετούν επίσης σε εκδηλώσεις στρατολόγησης, ενώ υλικό που έχει κατασχεθεί από υπολογιστές και σπίτια των υπόδικων βουλευτών, τεκμηριώνουν τα νέα στοιχεία.
 
Παράλληλα ζητείται η άρση ασυλίας, προκειμένου να ασκηθεί συμπληρωματική κατηγορία για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών και οπλοχρησίας με σκοπό την προμήθεια και τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, εναντίον του προφυλακισμένου αρχηγού της οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου, των προφυλακισμένων Γιώργου Γερμενή, Γιάννη Λαγού, και Ευστάθιου Μπούκουρα, και του υπόδικου Ηλία Κασιδιάρη. Επίσης ζητείται άρση ασυλίας για το πλημμέλημα της σύστασης παράνομου αρχείου, εναντίον του επίσης προφυλακισμένου, Χρήστου Παππά, που αφορά δύο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων, τα οποία χρονολογούνται από το 1830 και εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον ζητείται η άρση ασυλίας του υπόδικου βουλευτή Νίκου Μίχου, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε βαθμό πλημμελήματος για μικροποσότητα ινδικής κάνναβης.

Οι ανακρίτριες αναφέρουν μεταξύ άλλων στο πόρισμα τα εξής:

  • Η οργάνωση ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τον προφυλακισμένο αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο με μικρό αριθμό ομοϊδεατών και είχε χαρακτήρα ιδεολογικής κατεύθυνσης στον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο Γ’ Ράιχ, τον Χίτλερ και τα SS.
  • Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση ή εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση, όπως προκύπτει από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Μάλιστα αναφέρουν τα μηνύματα του Γιάννη Λαγού στο Πέραμα, πριν και μετά τα αιματηρά επεισόδια, όπου ο βουλευτής και προφυλακισμένος ενημερώνει για την επίθεση που πρόκειται να γίνει κατά μελών του ΚΚΕ. Διαβάστε: Με εντολή Λαγού η επίθεση των νεοναζί στο Πέραμα
  • Από το υλικό και το καταστατικό προκύπτει ότι η οργάνωση έχει ιεραρχική δομή με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν τη διάδοση των θέσεων και των ιδεών, την εκπαίδευση των μελών αλλά και την επιβολή τους με τη βία.
  • Ιδιαίτερα επικαλούνται οι ανακρίτριες τους ναζιστικούς χαιρετισμούς σε εκδηλώσεις, ενώ για τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης επικαλούνται πειστήρια που δείχνουν ότι οι ομάδες μελών της Χρυσής Αυγής μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, φορούν τα ίδια ρούχα και περπατούν συντεταγμένα.
 

Ads

Εκλογές και ερωτηματικά

Με το αίτημα αυτό, και εφόσον απαγγελθούν κατηγορίες στους βουλευτές, για πρώτη φορά στα χρονικά το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας ενός κόμματος είναι ποινικά υπόλογο για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό και μόνο, είναι ικανό να πυροδοτήσει εκ νέου την συζήτηση για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.
 
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με άρθρο του συνταγματολόγου, Γιώργου Κατρούγκαλου, στην εφημερίδα Έθνος, ακόμη κι αν καταδικαστούν αμετάκλητα οι βουλευτές της ΧΑ, δεν υφίσταται δυνατότητα να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα, καθώς το Σύνταγμα δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.
 
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής ποινικής δικονομίας, Γρηγόρης Καλφέλης, με άρθρο του στο ίδιο έντυπο, σχολιάζει ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δεν θα πίστευε ποτέ ότι μπορούσε να υπάρξει ένα κόμμα του οποίου όλα τα ηγετικά στελέχη κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Ο ίδιος μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, θέτει το ερώτημα τι θα γίνει με τις υποψηφιότητες στις επερχόμενες εκλογές. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση για έναν κατηγορούμενο, καθώς υφίσταται το τεκμήριο της αθωότητας.