Μέλος της μεσαίας τάξης θεωρείται από τον υπουργό Οικονομικών το άτομο που διατηρεί νοικοκυριό και αμείβεται με 6.294 ευρώ το χρόνο. 

Ads

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού της Βουλής, είπε διάφορα ενδιαφέροντα για την μεσαία τάξη, όπως για παράδειγμα ότι «η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο ‘μεσαία τάξη’».

Στη συνέχεια πάντως έθεσε κάποια εισοδηματικά κριτήρια που ξεκινούν κάτω ακόμη και από το πλαίσιο που θέσπισε η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, το περιεχόμενο του όρου ‘μεσαία τάξη’ μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την προσέγγιση του ΟΟΣΑ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Σύμφωνα μ’ αυτή, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ».

Πάνω – κάτω αυτό που είπε ο υπουργός οικονομικών είναι ότι ένα άτομο που αμείβεται με 524 ευρώ το μήνα, ένα ζευγάρι με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 741,75 ευρώ και μια τριμελής οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα 908,4 ευρώ, ανήκουν στη «μεσαία τάξη». Είναι να αναρωτιέται κανείς ποιοι αποτελούν τα χαμηλά στρώματα. 

Ads