Με την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – Ευρώπης να έχει υπάρξει δύσκολη ακόμη και για το ελληνικό κοινοβούλιο, το Βερολίνο καλείται αύριο να πει το «ναι» ή το «όχι» στη νέα χρηματοδότηση της χώρας.

Ads

Το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει εκτάκτως το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας προκειμένου να εξουσιοδοτήσει τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η στάση της Γερμανίας η οποία έχει κατά πολύ διαμορφωθεί από τις πιέσεις που Γερμανοί βουλευτές άσκησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αντιδρώντας έντονα για το ενδεχόμενο βοήθειας της Ελλάδας, παραμένει σκληρή.

Το ελληνικό ζήτημα έχει διχάσει άλλωστε τον γερμανικό συνασπισμό με την πρόταση του Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit να προκαλεί την έντονη αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών.

Ads

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει πάντως στη στάση του, με το να δηλώνει μετά την υπερψήφιση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο ότι αποτελεί μεν ένα καλό βήμα, αλλά το ότι το προσωρινό Grexit θα αποτελούσε καλύτερο.

 Την έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από το ελληνικό κοινοβούλιο χαιρέτισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ. Όπως είπε ο κ. Ζέεχοφερ, μιλώντας στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, «είναι η αρχής της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, κάτι που μετά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες είναι απολύτως απαραίτητο». Τάχθηκε επίσης υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.