Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς κάλεσε την Τετάρτη να μην συνδέεται με την κρίση χρέους η διεκδίκηση της Ελλάδας για τις πολεμικές επανορθώσεων, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει την ηθική της ευθύνη, αλλά θεωρεί το ζήτημα νομικώς και πολιτικώς οριστικά διευθετημένο».

Ads

«Το κάθε μέλος της κυβέρνησης έχει τη δική του ρητορική», δήλωσε η Βιρτς, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι τα δύο θέματα πρέπει να τα βλέπει κανείς χωριστά».

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ζήτημα των ελληνικών διαπραγματεύσεων δήλωσε: «Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενη στο EuroWorking Group, που συνεδριάζει αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.

Ads

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις (σ.σ της Αθήνας με τους θεσμούς) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να «εναρμονίσει» τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.