Ως «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα προσφυγικά κύματα τα οποία φτάνουν μέσω του Αιγαίου στη χώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, εν όψει της επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα. Ερωτηθείς το ενδεχόμενο μιας χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών ως αντιστάθμισμα για το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, ο Μάρτιν Σέφερ απάντησε ότι «στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, είναι συνετό να διαχωριστεί το ένα από το άλλο».

Ads

Επί του θέματος παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να «συγχέεται» το προσφυγικό με τη δημοσιονομική χαλάρωση. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Το δημοσιονομικό κόστος των προσφύγων που έχουν ορισμένα κράτη μέλη θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των δημοσίων ελλειμμάτων τους».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε πως θα εξαντλήσει τις διατάξεις ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίες επιτρέπουν σε εξαιρετικές περιστάσεις τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Φινλανδία έχουν υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν να αναγνωριστεί στη δημοσιονομική προσαρμογή τους το κόστους του προσφυγικού, ενώ ανάλογη πρόθεση έχει εκφράσει και η ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισίον, όποια χώρα θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό, ενώ επαίνεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του στο προσφυγικό ζήτημα.

Τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ήταν τα πρώτα που παρουσίαζαν διαρροές από κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου σχετικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης του προγράμματος σε περίπτωση που η Ελλάδα αναλάμβανε επιπλέον υποχρεώσεις για το προσφυγικό. Την Τρίτη η Welt έγραψε πως «η όξυνση της προσφυγικής κρίσης δίνει περιθώρια ευελιξίας και πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ελληνική κυβέρνηση». «Οι πρόσφυγες είναι το νέο μέσο πίεσης του Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

Όπως παρατηρεί ο Γερμανός σχολιαστής, «πριν από λίγες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν ακόμη με την πλάτη στον τοίχο. Ωστόσο, ο άνεμος άλλαξε τώρα. Διότι η ΕΕ -και ειδικά η Γερμανία- χρειάζονται την Αθήνα στην προσφυγική κρίση». Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας του Βερολίνου αναφέρεται στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, όπως εκτιμά, «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν φοβάται ιδιαίτερα για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων. Διαισθάνεται ότι η Γερμανία χρειάζεται τώρα τη συνεργασία προκειμένου να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του Βερολίνου: η προσφυγική κρίση».

Ο Σταϊνμάιερ στην Αθήνα

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, ανέφερε πως θα μπορέσει να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση προκειμένου να αναλάβει, ενδεχομένως, νέες πρωτοβουλίες, διμερώς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών. Για τον ίδιο είναι αυτονόητο ότι αυτό καθιστά απαραίτητη την στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Ε.Ε., αλλά και την στενή συνεργασία διμερώς, με την Γερμανία», δήλωσε ο Σέφερ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες τη Δευτέρα με την ελληνική ηγεσία ο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση πραγματικά επιτόπου και με το πώς θα μπορούσαν η Ευρώπη και η Γερμανία να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου βάρους.

«Με αυτές τις πληροφορίες θα επιστρέψει ώστε να αναλάβει, ενδεχομένως νέες πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο», επισήμανε ο Γερμανός εκπρόσωπος, για να διευκρινίσει ότι η βοήθεια που έχει ήδη δώσει η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος αυτών που είναι πρόθυμο να κάνει το Βερολίνο.

«Το θέμα τώρα είναι να συνομιλήσουμε ανοιχτά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με την ελληνική ηγεσία και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει επιπλέον, ενδεχομένως και να βοηθήσουμε ώστε οι συμφωνίες που έγιναν την περασμένη Κυριακή και με την συμμετοχή της ελληνικής ηγεσίας να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό και κατά όσο το δυνατόν λειτουργικότερο τρόπο», κατέληξε.