Προς τα… δεξιά ή προς την επιστροφή στις ρίζες της κεντροαριστεράς με το βλέμμα στον Κόρμπιν (κι ενδεχομένως και στον ΣΥΡΙΖΑ); Το ερώτημα τείνει να γίνει υπαρξιακό έως και διχαστικό για το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω και εν όψει των πολλαπλών συνεδρίων, των ακόμη περισσότερων υποψηφίων αρχηγών και της, ήδη διακριτής, αρχηγικής αποστασιοποίησης Βενιζέλου από την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» της Φώφης Γεννηματά.

Ads

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να έχει ήδη κάνει το μεγάλο βήμα προς την σύγκλιση με την κεντροδεξιά, και δεν επιχειρεί να το κρύψει έστω κι αν αποφεύγει να μιλά για ευθεία συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» γραμμή έχει γίνει το πρόταγμά του και φρόντισε να το διακηρύξει και με προγραμματικούς τόνους κατά την ομιλία -παρέμβαση που έκανε χθες ανοίγοντας το διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά». 

Εν ολίγοις, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ απέδιδαν εύσημα στην επιτυχία του αριστερόστροφου Τζέρεμι Κόρμπιν και στην αριστερή μετατόπιση του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέβαζε «μανιφέστο» κόντρα στον αριστερό λαϊκισμό. Και την στιγμή που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινά περιοδείες και θεματικές συνδιασκέψεις ζητώντας το «άνοιγμα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εν όψει του συνεδρίου της στο τέλος Ιουνίου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να προκαταλάβει τις εξελίξεις προβάλλοντας στο «φιλελεύθερο» μπλοκ στελέχη της παλαιάς σημιτικής και εκσυγχρονιστικής πτέρυγας.

Ενδεικτικό των προθέσεων Βενιζέλου ήταν το απόσπασμα της ομιλίας του που επανέφερε το αίτημα για εκλογές – ένα αίτημα ταυτόσημο με εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη – και έθετε ως προτεραιότητα για την «Ελλάδα Μετά» ένα «καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα». 

Ads

«Η βασική υπόθεση», είπε, «είναι ότι αν δεν υιοθετηθεί ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα τόσο από το πολιτικό σύστημα όσο και από την κοινωνία των πολιτών, η χώρα θα σέρνεται υπό συνθήκες συλλογικής αμφιθυμίας και απαισιοδοξίας. Θα κλαίει τη μοίρα της και την εξάρτησή της από τους εταίρους και δανειστές». 

«Μεταρρυθμιστικό πρόταγμα», πρόσθεσε, «είναι η πιο σύγχρονη και απαιτητική μορφή προοδευτικού πατριωτισμού», κάνοντας λόγο για «μία ‘πραγματική μάχη’ για εθνική ταυτότητα μέσα σε μια Ευρώπη που αναζητά και διαπραγματεύεται την ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Ως πρώτο βήμα, δε, στην κατεύθυνση αυτή έθεσε τις βουλευτικές εκλογές και τη μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, καθώς και μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Σ’ αυτή την κυβέρνηση, όπως είπε, «θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις».

Σ’ αυτό το μανιφέστο, η Φώφη Γεννηματά απαντά με μια σειρά περιφερειακών συνδιασκέψεων και θεματικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αύριο Τετάρτη, στο ξενοδοχείο Caravel, μιλά στη θεματική εκδήλωση για την Υγεία με θέμα «Χαράσσουμε τη νέα Εθνική Πολιτική Υγείας», ενώ ανάλογες εκδηλώσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα θα ακολουθήσουν στις περιφέρειες όλης της χώρας.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το προσκλητήριο επανένωσης όλων των «δυνάμεων του προοδευτικού χώρου» δεν δείχνει να έχει απήχηση, και η υπόγεια κόντρα κλιμακώνεται με αιχμή το εάν πρέπει να διατηρηθεί ο πολυκομματικός φορέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή εάν πρέπει να συγκροτηθεί, εκ του μηδενός, νέος και ενιαίος πολιτικός χώρος.

Την τελευταία πρόταση εξακολουθούν να στηρίζουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σημίτης αλλά, και, από άλλη αφετηρία, η ομάδα Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη. Και η συνέχεια της αναμέτρησης διαγράφεται θερμή εν μέσω καλοκαιριού και απρόβλεπτη ως προς την έκβασή της…