Στόχος είναι η «κεντροαριστερά της ευθύνης να αποτελέσει τον τρίτο πόλο και εκλογικά, σπάζωντας τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συντονιστική επιτροπή της Ελιάς με θέμα «Χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Ads

Παράλληλα χαρακτήρισε «γελοία» τη συζήτηση περί ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «υπάρχουν τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη». «Είναι προκλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα», είπε και συνέχισε:

«Όλη αυτή η συζήτηση είναι βαθιά προσβλητική για εμένα, τη διαδρομή μου, τις δύσκολες επιλογές που έχω κάνει, το κόστος που έχω αναλάβει, με κορυφαίο κόστος τη συστηματική διαστροφή της πραγματικής μας εικόνας, μέσα από ένα καταιγισμό επιθέσεων λόγω του ρόλου που μας έλαχε μέσα στην ιστορική συγκυρία».

Όπως ανέφερε «αυτά έχουμε καιρό μπροστά μας αν μας επιτρέψει η τύχη και ο Θεός, να τα λύσουμε» και παρέπεμψε στον στίχο: «Δεν ήμουν εκεί, βάραγαν τον αέρα».

Ads

«Τώρα μετά τις εκλογές η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, με ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς, με τη φιλικότητα και τη συντροφικότητα, μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Ελιά «είναι η πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά, με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς», πρόσθεσε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη «θεσμική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση». «Δεν χωράει φεστιβάλ δημαγωγίας και λαϊκισμού, ψευδαισθήσεων και υποσχέσεων. Δεν μασάει κανείς πια» ανέφερε.

Για την Ελιά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα, όχι μόνο για τη δημοκρατική παράταξη, αλλά και για την κοινωνία, χαρακτηρίζοντάς τη ως την «έμπρακτη Κεντροαριστερά, όχι των ατέρμονων ζυμώσεων, αλλά της πολιτικής πράξης και του εκλογικού αγώνα που είχε και αποτέλεσμα». Το εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης, «οδήγησε σε στρατηγική ήττα την πολιτική της εφόδου του λαϊκισμού και του ετερόκλητου “αντιμνημονιακού” τυχοδιωκτισμού» και, παράλληλα, «αποσαφήνισε την κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς», συνέχισε.

Επίσης είπε πως το 8% δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά «ποσοστό ανάγκης υπό έκτακτες συνθήκες» και πως, όμως, ήταν μια «θετική ανατροπή σε σχέση με προβλέψεις, κατάρες και κρυφές επιθυμίες που υπήρξαν στο χώρο μας». Για τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν από το κόμμα είπε πως η αλαζονεία κατά του ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε από όσους την εξέφρασαν και πως η αποστασιοποίηση από «το ΠΑΣΟΚ του σήμερα», από «το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», μια αποστασιοποίηση «χωρίς ήθος» που συνοδεύτηκε από «πρόθυμη συνεργασία με το λεγόμενο “ΠΑΣΟΚ του χτες” ή “του προχτες”, απορρίφθηκε εκλογικά και αισθητικά».

Αναφερόμενος στο Ποτάμι, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιλογές του λαού», αναφέροντας ότι το κόμμα αυτό έλαβε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, παρατήρησε ότι ενώ δεν έχει αποσαφηνίσει τον προγραμματικό λόγο του και την ταυτότητά του, αποφάσισε να ενταχθεί στην ΚΟ των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενο». Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό, ούτε για την εσωτερική κρίση της» αλλά ότι «αντιμετωπίζουμε κάθε κόμμα με σεβασμό».