Δεν δέχεται την αντιπαραβολή του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ με το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, επιμένει στο δίλημμα «υπερψήφιση της Ελιάς ή περιπέτειες». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι τίποτε δεν επιβλήθηκε από τον Ζ. Μπαρόζο και ότι όλες οι επιλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2011 και στις Κάννες ανήκουν στον Γ. Παπανδρέου. Οργισμένη η αντίδρασή του στις δηλώσεις του Χάρη Καστανίδη στη RealNews περί ανατροπής του Γ. Παπανδρέου με κοινοβουλευτικη μεθόδευση. 

Ads

Ο Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχωρησε στον Alpha κάνει λογο για «Ηρακλείς του στέμματος» οι οποίοι ερήμην του Γιώργου Παπανδρέου «βυσσοδομούν» κατά του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου, υπηρετώντας «την άθλια πολιτικά της δραχμής». Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρει επίσης ότι έχει στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό, σε αντίθεση με άλλους πρώην υπουργούς και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι οποίοι όπως σημείωσε «άνοιξαν το χορό του Ζαλόγγου».

Ο πρώην υπουργός, στη συνέντευξή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το λάθος του Παπανδρέου ήταν ότι άργησε να πάρει την απόφαση για το δημοψήφισμα. Και όταν την πήρε, υπέκυψε στον εκβιασμό μιας μικρής μερίδας των βουλευτών του που ανερυθρίαστα απαίτησαν να αποχωρήσει, για να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης».  

«Να διασφαλιστεί η σταθερότητα»

Ads

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «αυτό που ζητώ από τους πολίτες είναι ακριβώς να συμβάλουν στη διασφάλιση της σταθερότητας, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο», προσθέτοντας ότι στις εκλογές κρίνεται η προοπτική του τόπου.

Αναφέροντας ότι δεν δέχεται ότι την αντιπαραβολή του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ με το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιάς, σημειώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπλήρωμα της ΝΔ». «Με το συγκυβερνών κόμμα ανήκουμε σε δύο διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Ήμασταν και είμαστε ιστορικοί αντίπαλοι», αναφέρει.

Στην ερώτηση εάν είναι μονόδρομος η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά: «Προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 να μετάσχει σε ένα ευρύτερο σχήμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κατά προτίμηση ένα ευρύτερο σχήμα κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων εάν θεωρούσε ότι ανήκε σε αυτές. Ούτε είναι μονόδρομος τίποτα. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο διαλόγου. Μας επιτίθεται και μας κατηγορεί διαρκώς»

Πάντως, επισημαίνει, την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και αφήνει να εννοηθεί ότι θα θέσει ζήτημα διεύρυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις ευρωεκλογές. Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεσή του να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος μετά τις εκλογές, και κατά πόσο αυτό θα έχει ως ζητούμενο αλλαγές στην κυβέρνηση ως έχει ή συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όχι μόνον ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και σύμβολο εθνικής ενότητας. Και το πραγματικό ζητούμενο για την πατρίδα μας είναι να ενωθεί ξανά εθνικά και να συναινέσει ξανά κοινωνικά. Η κυβέρνηση που επιδιώκουμε να παραμείνει σταθερή και να ολοκληρώσει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση είναι κυβέρνηση όλου του έθνους, κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου για να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας».

«Να το ξανασκεφτούν» όσοι ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Ευ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως «χυδαιολογεί» σε βάρος της κυβέρνησης και «κάνει μόνη της» εξωτερική πολιτική. Ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Ρωσία χωρίς να συνεννοηθεί με το υπουργείο εξωτερικών και την κυβέρνηση προσθέτοντας μάλιστα πως «αυτά» γίνονται μόνο στη Συρία.

Υποστήριξε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οικοδομήσει μια δημαγωγία «που έχει φτάσει στο ταβάνι» πάνω στις πλάτες της κυβέρνησης και εκτίμησε πως τώρα, «υπάρχει εκνευρισμός» και λένε «ρίξε όλα τα κάρβουνα στη μηχανή» επειδή «η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο». Παράλληλα χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «όχημα διαμαρτυρίας» το οποίο ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό άνθρωποι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Τους λέμε να το ξανασκεφτούνε. Αυτό που ψάχνουν θα το βρουν από τον ασφαλή τρόπο που τους έχουμε πει εμείς, με ειλικρίνεια».

Χαρακτήρισε «άδικους» και «ανακριβείς» τους ισχυρισμούς ότι η ΝΔ τα έχει πετύχει όλα μόνη της και αναφέρθηκε στη «μεγάλη στροφή» της ΝΔ σε κόμμα ευθύνης μετά την αντιμνημονιακή φάση.

Ο Ευ. Βενιζέλος άσκησε επίσης κριτική άσκησε στη ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας πως «πάει να πάρει τα ψίχουλα του ΠΑΣΟΚ», υιοθετώντας και ενθαρρύνοντας «τυχοδιωκτικές συμπεριφορές». Όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ  γίνεται «μηχανισμός εκλογικής στήριξης ανθρώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ που φεύγει, αλλά αδυνατεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα».