Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τη σύμβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την υπόθεση των υποβρυχίων. Επιπλέον άφησε αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τη στάση που κράτησε μετά την τοποθέτηση από τον Αλέξη Τσίπρα. (Διαβάστε την απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου)

 
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας «επανέλαβε τα γνωστά φληναφήματα για το νόμο του 2010» παραγνωρίζοντας την «τεράστια προσπάθεια που έγινε για να λυθούν τα προβλήματα». «Αυτά που είπε είναι η απροκάλυπτη υιοθέτηση και υποστήριξη των αρχικών αμαρτωλών συμβάσεων για τα υποβρύχια. Όπως ενσωμάτωσε την ομάδα Τσοχατζόπουλου έτσι υιοθετεί και αυτές», δήλωσε και σημείωσε πως «δεν υπάρχει σύμβαση του 2010, υπάρχει νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή» και ότι «όλα έγιναν ενώπιον της Βουλής και κατ’ εντολή της Βουλής».
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «εξυπηρέτηση ύποπτων συμφερόντων, είτε το ξέρουμε είτε όχι», που «υπονομεύει το δημοκρατικό μέτωπο» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κοινοβουλευτική βία», η οποία όπως είπε «είναι η ύπουλη και υπονομευτική μορφή βίας». «Το ΠΑΣΟΚ σας πονάει γιατί αυτό οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και θα καθορίσει τις εξελίξεις», δήλωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «σας ενοχλούν οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά, η συσπείρωση της κεντροαριστεράς της ευθύνης».
 

Αναφερόμενος στον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη δήλωσή του πως «ο ίδιος διέταξε να σταματήσουν οι πληρωμές στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε: «Δεν ξέρω ποιος διεκδικεί την πατρότητα της διακοπής των πληρωμών, αλλά εγώ τη διέταξα το 2010», είπε.
 
«Ο Πρωθυπουργός και εγώ, ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έχουμε δώσει σαφείς και αυστηρές οδηγίες στους εμπλεκόμενους Υπουργούς να δοθεί οριστική λύση και υπάρχει αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας που είναι βλαπτική για τα συμφέροντα του δημοσίου». «Οι Υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να τέμνουν καταστάσεις», τόνισε.
 
Σχετικά με το ζήτημα της τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως συμφωνεί, ζητώντας παράλληλα «να ψηφιστεί ολοκληρωμένος αντιρατσιστικός νόμος όπως τον έχουμε προτείνει».
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα της βίας δήλωσε πως «καταδικάζουμε την πολιτική και κοινωνική βία κάθε μορφής και προέλευσης». «Η βία όμως δεν οδηγεί στη θεωρία των δύο άκρων, που είναι ανιστόρητη. Η βία είναι ένα άκρο», ανέφερε και συνέχισε: «πολύ περισσότερο είναι αστείο να σχετίζεται με την τεχνητή δημοσκοπική πόλωση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». «Χρειάζεται ενιαίο αρραγές κοινοβουλευτικό μέτωπο, το οποίο υπονομεύεται απροκάλυπτα από την διμέτωπη αντίληψη «είμαστε κατά της Χρυσής Αυγής και κατά του μνημονίου»», πρόσθεσε. 

Ads

Παπαδημούλης: ‘Αδειασμα Αβραμόπουλου σε Βενιζέλο

«Ο εκνευρισμός και επιθετικότητα του Ε. Βενιζέλου δεν οφείλεται τόσο στην ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, με την οποία επαναλάβαμε θέσεις που έχουμε παγίως – ότι και η σύμβαση Τσοχατζόπουλου είναι σκανδαλώδης, και ο νόμος Βενιζέλου συνεχίζει και επιτείνει την σκανδαλώδη κατάσταση, τον ενόχλησε περισσότερο η απάντηση του υπουργού Άμυνας που άφησε εντελώς εκτεθειμένη την πολιτική Βενιζέλου το 2010» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου «δεκανίκι του Σαμαρά και υπηρέτη μίας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής».
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές και το κίνημα των πολιτών επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων εναντίον της επένδυσης του χρυσού, που βλάπτει το περιβάλλον, την δημόσια υγεία και αφαιρεί περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες προσθέτει. Και καταδικάζουμε την καταδρομική επίθεση που το μόνο που έκανε είναι να επιτρέψει σε διάφορα συμφέροντα να συκοφαντούν το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής», τόνισε.