Το λάθος του πρώτου μνημονίου, ήταν η αντίληψη πως το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση, υποστήριξε, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, στον Ant1, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Υποστήριξε επιπλέον ότι η τρόικα θα συμφωνήσει σε μια επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα ως το 2015, ενώ το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλει με 8,2 δισ. ευρώ. Επιτέθηκε επιπλέον, στον πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, επιρρίπτοντάς του «ανέφικτες» εξαγγελίες και τονίζοντας επως οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ για αυτοδυναμία «είναι έλλειψη ιστορικής αίσθησης».

Ads

 
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε σχετικά με τις θέσεις υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «αν καταστραφεί το οικοδόμημα της χώρας δεν θα σωθεί τίποτα». Όσον αφορά δε εκείνους που θεωρούν δεδομένη την παραμονή της χώρας στο ευρώ, υποστήριξε πως «μπορεί να αναλάβουν οι εταίροι το χρέος μας και να μας αφήσουν να χρηματοδοτούμε τις δαπάνες μας από τους φόρους που συλλέγουμε» -αυτό, είπε, «θα ισοδυναμούσε με βίαιη προσαρμογή εντός εβδομάδων με συνέπεια τις περικοπές μισθών και συντάξεων κατά 50%-60%». «Αυτό δεν είναι απειλή ούτε κινδυνολογία, αλλά γνώση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη».
 
Αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «αποδεδειγμένα υπέρ των συνεργασιών», επαναλαμβάνοντας πως η χώρα και η οικονομία δεν αντέχουν αλλεπάλληλες εκλογές. «Είναι αναπόφευκτο να σοβαρευτούμε και να μην πολιτευόμαστε με τις παλαιές πολιτικές αντιλήψεις του δικομματισμού, με το κάθε κόμμα να ζητά την αυτοδυναμία με τους όρους του παρελθόντος». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ούτε η αυτοδύναμη και με ισχυρή πλειοψηφία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας διετίας «τα έβγαλε πέρα», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς (για την αυτοδυναμία της ΝΔ) συνιστούν έλλειμμα ιστορικής αίσθησης».
 
Όσον αφορά το ζήτημα της πρωθυπουργίας, ο Ευ.Βενιζέλος υποστήριξε πως δεν θέτει ως απαραίτητο όρο για την επίτευξη συνεργασίας το να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός -σημειώνοντας πάντως: «όχι ότι δεν θα ήθελα να είμαι πρωθυπουργός, αλλά δέχομαι οποιαδήποτε αξιόπιστη λύση μιας ειλικρινούς συνεργασίας». Υπογράμμισε δε, ότι εκείνο που προέχει είναι η προγραμματική συμφωνία και η ευρύτερη κοινωνική στήριξη. Απαντώντας σε ερώτηση για κυβέρνηση τεχνοκρατών, αντέστρεψε το ερώτημα λέγοντας «ποιος θα ψηφίζει τα νομοσχέδιά της και ποιος θα αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος;»
 
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα άλλα κόμματα, ανέφερε ως «σαφή και σεβαστή» τη θέση του ΚΚΕ για την χώρα εκτός ΕΕ και ευρώ, διέκρινε «βαθύ ρήγμα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο» το «κόμμα της δραχμής», ενώ έκανε λόγο και για «τσάμπα Ευρωπαίους» που δεν θέλουν υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τις δυνάμεις την ΔΗΜΑΡ και τον ΛΑΟΣ. Στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ο κ. Βενιζέλος συμπεριέλαβε την Δημοκρατική Συμμαχία και την «Δράση», ενώ είπε ότι δεν ξέρει ακόμα τον προσανατολισμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
 
Σε ότι αφορά τα όσα συνέβησαν με την τρόικα και την μείωση χρέους, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «επανάσταση» την αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ της ιδέας για μείωση του ελληνικού χρέους, είπε ότι δεν υπήρξε σύγκρουση με την Τρόικα, αλλά το κενό μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου όπου δεν υπήρχε ανάγκη καταβολής δόσης, χρησίμευσε για την προετοιμασία του «κουρέματος» του χρέους και του PSI, ενώ σε ότι αφορά το δημοψήφισμα επανέλαβε ότι αιφνιδιάστηκε, αλλά στήριξε την κυβέρνηση για να μην χάσει η χώρα.