«Αυτό το λέμε και το εννοούμε και αυτό είναι θεμέλιο και της προγραμματικής συμφωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά βεβαίως χωρίς αμφιθυμίες: ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενόψει της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ads

 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι με τον όρο «αλλαγές» εννοεί «εκείνες που κάνουν την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος, ανταγωνιστικό στην  υπηρεσία της ανάπτυξης και του πολίτη».
 
«Το ΠΑΣΟΚ προωθεί συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε όλα να γίνουν με τον καλύτερο και πιο δίκαιο τρόπο και να αποκαθίστανται αδικίες, όπου οι αδικίες υπάρχουν. Βεβαίως η φράση “όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα”  είναι μια φράση η οποία δεν συνδέεται μόνο με τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και γενικότερα με το οικονομικό κλίμα και το επίπεδο ζωής και άρα το εισοδηματικό επίπεδο. Θα κάνουμε συνεπώς όσο μπορούμε πιο αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και στα ζητήματα φορολογίας, ώστε να διατηρηθεί το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και θα μου επιτρέψετε να πω και της κοινής και κοινωνικής λογικής, στα θέματα της φορολογίας», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος.
 
Ανέφερε, μάλιστα, ότι κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποφασίστηκε να δοθεί στην δημοσιότητα το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας – «κείμενο που θα δίνει φως στο τούνελ».
 
Αναφορικά με το χαράτσι, για το οποίο δέχεται μεγάλη κριτική καθώς η Χαριλάου Τρικούπη έχει πληγεί ιδιαίτερα από το θέμα, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως είναι «πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί το ΕΤΗΔΕ» και επανέλαβε πως πρόκειται για μια «αναγκαστική επιλογή» που έγινε προσωρινά το 2011 για δυο χρόνια αλλά κράτησε τρία.
 
 
Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, δήλωσε ότι το ΠαΣοΚ προχωρά στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και έχει πει και ο ίδιος στο επετειακό συνέδριο της 3ης και 4ης Σεπτεμβρίου. «Είμαστε έτοιμοι, με απόλυτο σεβασμό, με απόλυτη ισοτιμία να συνομιλήσουμε και να συστρατευτούμε με κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους εντεταγμένο στην ευρύτερη περιοχή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς της ευθύνης», είπε.
 
Και πρόσθεσε ότι «αν κάποιος ορίζει την Κεντροαριστερά ως την παράταξη η οποία ανήκει στο αντιμνημονιακό ή αντικυβερνητικό στρατόπεδο, φυσικά έχουμε ριζική διαφοροποίηση σε σχέση με τους ορισμούς». «Το ζητούμενο για το ΠαΣοΚ», συμπλήρωσε, «είναι να μπορέσει να δώσει έναν καθαρό προοδευτικό τόνο σε αυτά που λέει και κάνει και να πιέσει την κυβέρνηση συνεργασίας προς μια καθαρή προοδευτική κατεύθυνση, που δεν είναι μόνο κατεύθυνση κοινωνικής ευαισθησίας, προστασίας και αλληλεγγύης, αλλά και κατεύθυνση ανάπτυξης και απασχόλησης».
 
Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ζητάμε από όλους όσους αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα στο φάσμα της Κεντροαριστεράς της ευθύνης να παίξουν έναν ενεργό άμεσο ρόλο, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και άρα δράσεις, ομαδοποιήσεις, πρόσωπα, προτάσεις, ιδέες που αναδεικνύονται μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, με έναν τρόπο φυσικό αυθόρμητο, αξιοκρατικό».
 
«Οι δυνάμεις αυτές», πρόσθεσε, «θα πρέπει να παίξουν ρόλο και στις ευρωεκλογές, να προετοιμάσουν μαζί μας την ελληνική πλατφόρμα για την Ευρώπη και την ελληνική πλατφόρμα για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, μέσα από τα χρώματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, να συνεργαστούμε με τον υποψήφιό μας που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Μάρτιν Σουλτς, να κινήσουμε τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, μια διαδικασία όπου πρέπει να είναι διαδικασία δημοκρατική και να καταλήξει σε ένα ψηφοδέλτιο που θα προσωποποιεί τη δική μας αντίληψη για την Ευρώπη, για την πολιτική ανανέωση, για την Κεντροαριστερά».
 
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προωθηθεί κατά τον ίδιο μέσα από ένα νέο όργανο, την Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου θα συμμετέχουν τα αρμόδια όργανα της Χαριλάου Τρικούπη και πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το όργανο θα αποφασίσει που θα δοθούν οι ελληνικές ψήφοι στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος εφόσον οι υποψήφιοι για την προεδρεία της Κομισιόν είναι περισσότεροι του ενός.
 
Όσον αφορά τις μη εκλόγιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου, το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να στελεχωθούν από προσωπικότητες προερχόμενες από «τον ακαδημαϊκό χώρο, την κοινωνία των πολιτών, την παραγωγή, τον χώρο του πολιτισμού και καταξιωμένων στελεχών του πολιτικού συστήματος πέραν του ΠΑΣΟΚ».