Ads

Τη δημιουργία ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με διυπουργικό συντονισμό και τη μείωση υπαλλήλων αλλά και ανώτερων διοικητικών στις δημόσιες υπηρεσίες με στόχο τον «καλύτερο εσωτερικό έλεγχο» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η έκθεση της Task Force. Η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, προτείνει στρατηγική, κριτήρια και μεθοδολογία για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας του δημοσίου. Στον τομέα των φορολογικών θεμάτων, ως στόχος σημειώνεται η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

 
Για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

 
Η 2η τριμηνιαία έκθεσή της Task Force επισημαίνει την ανάγκη ορισμού σαφών αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά της απλούστευσης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Γι’ αυτό προτάσσει τη δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό.
 
Επισημαίνει επιπλέον την ανάγκη δημιουργίας των απαραίτητων δομών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, του εσωτερικού ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου, της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων. Σύμφωνα με την Task Force, αυτό συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των ανώτερων θέσεων, ώστε να καθοριστεί μια σαφέστερη ιεραρχία με απλή και σαφή ιεραρχική διάταξη.
 
«Οι ίδιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην ελληνική κεντρική διοίκηση θα πρέπει επίσης να τηρηθούν στην αποκεντρωμένη, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αρμοδιοτήτων τους» σημειώνεται στην έκθεση της Ομάδας Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.
 
Παράθυρο Ρέππα για απολύσεις των αρνητικά αξιολογηθέντων
 

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, υποστήριξε ότι «ως το τέλος του χρόνου θα γνωρίζουμε πόσες και τι επιπέδου υπηρεσίες έχουμε». Δεν απέκλεισε δε, τις απολύσεις υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν αρνητικά.
 
«Εάν το κράτος δεν παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο, δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ την κρίση», τόνισε ο κ. Ρέππας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Flash. «Το κράτος πρέπει να κοπεί σε τομείς όπου σήμερα η λειτουργία του δεν προσφέρει τίποτα στο κοινωνικό σύνολο και το επιβαρύνει με το λειτουργικό κόστος το οποίο έχει» ανέφερε. Επισήμανε ακόμη ότι ήδη ξεκίνησε η αξιολόγηση των δομών στο υπουργείο του, ενώ ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σημείωσε ότι παράλληλα θα ξεκινήσει και η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού.

Ads

Ολόκληρη η έκθεση της Task Force
 
Ζητείται βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών
 
Στον τομέα της φορολογίας, εκτός από τους 160 Γερμανούς εφοριακούς, ο Χορστ Ράιχενμπαχ οργανώνει μια ομάδα από 12 κράτη-μέλη της ΕΕ για παροχή βοήθειας την Ελλάδα. Ως βασικός στόχος σημειώνεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
 
Στην έκθεση διαπιστώνεται «χάσμα» μεταξύ της πρακτικής που ακολουθείται σήμερα στην Ελλάδα και των διεθνών πρακτικών σε τομείς προτεραιότητας, όπως: η είσπραξη οφειλών, οι φορολογικοί έλεγχοι, οι μεγάλοι φορολογούμενοι, οι φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, η επίλυση φορολογικών διαφορών.
 
Η ομάδα Ράιχενμπαχ ζητά μεγαλύτερη πρόοδο στην κατηγορία των μεγάλων φορολογουμένων. Μεταξύ άλλων προωθείται, η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θα αφορούν ειδικότερα τα ακίνητα που ανήκουν σε Έλληνες υπηκόους και βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναζητούνται επιπλέον, σε συνεργασία με την Κομισιόν άλλες μέθοδοι, σύμφωνες με το δίκαιο της ΕΕ, αύξησης των φορολογικών εσόδων που θα μπορούσαν να αποφέρουν οι αποταμιεύσεις Ελλήνων υπηκόων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα των καταθέσεων στην Ελβετία.
 
Στόχο αποτελεί επιπλέον η καλύτερη αξιοποίηση των μηχανισμών καταπολέμησης μαύρου χρήματος. Αναμένεται δε, ενίσχυση του ρόλου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να διασφαλισθεί η σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και δρομολογείται η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης από το πολιτικό σύστημα, μέσω της εκχώρησης από το υπουργικό στο διοικητικό επίπεδο του ελέγχου επί των κύριων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και των αποφάσεων που αφορούν στη διαχείριση προσωπικού.