Την κλήση δύο φυσικών προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Πρόκειται για τους κκ. Γ. Λαβράνο και Φ. Μπίτζιο.

Ads

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Γιάννη Λαβράνο και ζήτησε απαντήσεις: «Γιάννης Λαβράνος, τον προστατεύει νυχθημερόν η ΕΥΠ, ναι ή όχι; Γιατί εξαφανίστηκε ξαφνικά από το κάδρο των αποκαλύψεων;», διερωτήθηκε κατά την ομιλία του και πρόσθεσε:

«Είχε σχέση ο κύριος αυτός ή ο κύριος Μπίτζιος με τον διαγωνισμό για τις ταυτότητες που ακυρώθηκε; Το κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας που ιδρύθηκε δύο ημέρες μετά την άνοδο της ΝΔ έχει κάποια σχέση; Οι συμβάσεις ήταν πάντοτε απευθείας. Τις ήλεγχε καμία αρχή του κράτους; Υπήρχαν αναρτήσεις στη Διαύγεια; Ο κ. Λαβράνος και ο κ. Μπίτσιος ξέρουν κάτι για όλα αυτά;».

«Δεν λέω ότι είναι ένοχοι. Θέτω ερωτήματα και ζητάω να κληθεί στην Επιτροπή. Να μας πει ο κ. Λαβράνος ποια είναι η ιδιότητά του», είπε. Όταν ρωτήθηκε από τα έδρανα της ΝΔ «Ποιος είναι ο Λαβράνος;», ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε: «Εγώ ερωτήσεις θέτω. Δεν ξέρετε, θα μάθετε. Αν ο εκπρόσωπος του ελληνικού λαού δεν γνωρίζει έναν άνθρωπο που καθορίζει το Predator και σχετίζεται με την ΕΥΠ τότε έχουμε θέμα».

Ads

Στη δευτερολογία του επανήλθε στο θέμα. «Η ΕΥΠ λειτούργησε ως παραμάγαζο συμφερόντων και επιχειρηματιών; Αυτό είναι το ερώτημα. Ο κ. Κουκάκης (σ.σ. που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ) ερευνούσε δύο επιχειρηματίες που συνδέονται με το Μαξίμου, πρώην κόμματα εξουσίας και το Predator», είπε αναφερόμενος στους κκ. Λαβράνο και Μπίτζιο. «Ο κ. Μπίτζιος εμπλέκεται στο σκάνδαλο Πειραιώς και διετέλεσε διαχειριστής της Intellexa της εταιρείας που διαχειρίζεται το Predator στην Ελλάδα. Ο κύριος Λαβράνος είχε εφοδιάσει την ΕΛΑΣ με συστήματα εντοπισμού υποκλοπών, ναι ή όχι; Να απαντήσει η κυβέρνηση. Με αυτούς πρέπει να ασχοληθούμε για να ξετυλίξουμε το κουβάρι», σημείωσε.

► Διάβαστε περισσότερα για το Γ. Λαβράνο: Το κονσόρτσιουμ: Ποιος(οι) επιχειρηματίες εξασφάλισαν το predator για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Κατά την τοποθέτησή του – και στην πρωτολογία και στη δευτερολογία – ο Κυριάκος Βελόπουλος άφησε αιχμές για σχέσεις του κ. Λαβράνου με όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα. «Μπαινόβγαινε στα υπουργεία και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Είχε σχέσεις με τον στενό περιβάλλον και του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη;», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη διερωτώμενος γιατί «ούτε αυτός δεν μιλάει για αυτά τα ονόματα».