Μετά το Politico και την Wall Street Journal, ακόμη ένα διεθνές μέσο φιλοξενεί ρεπορτάζ για τις ελληνικές εκλογές.

Ads

Πρόκειται για το BBC, το οποίο μεταφέρει τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των ψηφοφόρων, λίγες ώρες πριν τις κάλπες.

Το δημοσίευμα στέκεται αρχικά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο, όπως τονίζει από τον τίτλο ακόμη, «κρέμεται πάνω από την κάλπη», στην οποία «κυριαρχούν οι δυναστείες».

Ο συντάκτης μεταφέρει την οδύνη συγγενών θυμάτων των Τεμπών, έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί τους στο Καστράκι Καλαμπάκας. «Τρία από τα πιο λαμπερά αστέρια τους, που θα έπρεπε τώρα να ψήφιζαν για πρώτη φορά, σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας», αναφέρει ο αρθογράφος σχετικά με τους συγγενείς της Θώμης, της Χρύσας και της ξαδέλφης τους Αναστασίας, που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη.

Ads

Διαβάστε επίσης: Politico για ελληνικές εκλογές και αστυνομία: Διαφθορά, αύξηση καταγγελιών και σχέσεις με Greek Mafia

«Είμαι τυχερός που την είχα κόρη, έστω και για λίγο. Θα είμαι πάντα περήφανος. Ήταν ένα σπάνιο κορίτσι και είχε μόνο αγάπη να δώσει», λέει ο πατέρας της Αναστασίας. «Εμείς, οι συγγενείς το αποκαλούμε κρατική δολοφονία των παιδιών μας και όλων των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό το τρένο. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;».

Το δημοσίευμα επισημαίνει στη συνέχεια πως η αίσθηση ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, αλλά και η οργή, μεγαλώνει, αν κοιτάξει κανείς τα ψηφοδέλτια, όπου επαναλαμβάνονται τα ίδια επώνυμα. «Ισχυρά οικογενειακά δίκτυα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή, σε όλο το μήκος του ιδεολογικού φάσματος. Ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν κι ο ίδιος πρωθυπουργός, η αδερφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο ανιψιός του είναι ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων», γράφει ο συντάκτης.

Διαβάστε επίσης: Βολές Wall Street Journal κατά Μητσοτάκη: «Πηγαίνει σε εκλογές εν μέσω ανησυχιών για το κράτος δικαίου»

Σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή, το ρεπορτάζ αναφέρει πως είναι αντιμέτωπος με την «εθνική οργή». «Την επομένη του μοιραίου δυστυχήματος, ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών, παραδεχόμενος ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο για το οποίο ήταν υπεύθυνος δεν ήταν κατάλληλο. Ωστόσο, τα δάκρυα που έχυσε δημόσια δεν τον εμπόδισαν από το να διεκδικήσει επανεκλογή του, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλές από τις θλιμμένες οικογένειες».

Το ρεπορτάζ του BBC μεταφέρεται έπειτα στην Αθήνα, με τον συντάκτη να σημειώνει πως «ο νεποτισμός και οι πελατειακές σχέσεις τροφοδοτούν την οργή πολλών ψηφοφόρων», προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή, το υψηλό κόστος διαβίωσης παραμένει το βασικό ζήτημα, λίγο πριν τις εκλογές.

«Παρά την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ελλήνων λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το BBC, για να εστιάσει στη συνέχεια στην ελευθερία του Τύπου, «τη χειρότερη στην ΕΕ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά», και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αφού προχωρά σε μια ανασκόπηση των βασικών γεγονότων του σκανδάλου, φιλοξενεί δηλώσεις της Ελίζας Τριανταφύλλου, δημοσιογράφου του InsideStory, η οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, η οποία τονίζει πως «ήταν ένα τεράστια σκάνδαλο», κατηγορώντας παράλληλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης πως δεν το αξιολόγησαν ως ένα μεγάλο θέμα όταν αποκαλύφθηκε, αποδεχόμενα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία, επομένως οι Έλληνες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού είτε μια δεύτερη ψηφοφορία τον Ιούλιο, συνεχίζει το BBC.

«Τα ίδια παλιά ονόματα μπορεί να παραμένουν καθοριστικά στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά οι ψηφοφόροι μπορεί τώρα να τους ζητήσουν να μοιραστούν την εξουσία. Πολλοί πηγαίνουν στις κάλπες αναρωτώμενοι πότε θα μοιραστεί και η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας» καταλήγει το BBC.