Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΪ και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει στην Βρετανία τότε θα επικρατήσει και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως ανέφερε στην συνέχεια, δεν είναι ακόμη γνωστό αν είναι πιο μεταδοτική η «Όμικρον» αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι «θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση».

Ads

Ακόμα, χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον και εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.

Επίσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna για νέα υπερμετάλλαξη που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό των Όμικρον και Δέλτα, ο καθηγητής είπε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση. Ωστόσο,έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός.