Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας , δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» πως, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα κορονοϊού θα ελαττωθούν την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες 2-3 ημέρες θα σημειωθούν αρκετά κρούσματα και διασωληνώσεις.

Ads

Επίσης, ο καθηγητής υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «για να αρθεί το lockdown , πρέπει ο δείκτης μεταδοτικότητας να πέσει πολύ κάτω από τη μονάδα», αναφέροντας παράλληλα ότι στην προηγούμενη καραντίνα, ο δείκτης είχε φτάσει στο 0,5. Βέβαια, λίγες ημέρες πριν από το lockdown, ο δείκτης μεταδοτικότητας κυμαινόταν σε περίπου 1,5 κατά μέσο όρο, ανά όλη τη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βατόπουλο, «ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση», ενώ, ο καθηγητής αφού ανέφερε πως από τον Ιούνιο και έπειτα πραγματοποιούνται περίπου 20.000 τεστ καθημερινά, τοποθετήθηκε και για τις αντοχές του ΕΣΥ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κόσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες, οι αποστάσεις και η υγιεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας».