«Νοιώθω αδυναμία να χαρακτηρίσω την αργυρώνητο ψήφο που στηρίζει πάντα τις «οικογένειες», που τον κρατάνε υποτακτικό του κεφαλαίου». Αυτή ήταν η λιτή δήλωση που έκανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, όταν του ζήτησε η ΕΡΤ να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Ads

Η δήλωση θα προβαλλόταν ηχογραφημένη στο δελτίο των 9.00 της Τρίτης (23/5), αλλά δεν ακούστηκε ποτέ. Πηγές από την ΕΡΤ λένε στο tvxs πως, λόγω έλλειψης χρόνου, κόπηκαν όλες οι δηλώσεις καλλιτεχνών και λογοτεχνών. Στο ερώτημα μας γιατί δεν μεταδόθηκαν σε επόμενο δελτίο απάντησαν πως «δεν ήταν πλέον επίκαιρες»! Ωστόσο, τόσο στην ΕΡΤ όσο και στα ιδιωτικά κανάλια, ακόμα και σήμερα, οι προσκεκλημένοι-ες αποτιμούν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πως ο Β. Βασιλικός πέραν του γεγονότος ότι υπήρξε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και διετέλεσε βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, είναι ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας συγγραφέας, με παγκόσμια απήχηση, παρουσίαζε την εβδομαδιαία εκπομπή στην ΕΡΤ για το βιβλίο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ  έως το 2019, τα ψηφιακά αντίγραφα των οποίων -πέραν ορισμένων εκπομπών- εξαφανίστηκαν πρόσφατα από την πλατφόρμα ERTFLIX, ενώ διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και επί 3,5 χρόνια αν. Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ.

Το tvxs επικοινώνησε με τον κ. Βασιλικό, ο οποίος όπως είπε δεν ενημερώθηκε ποτέ για ποιον λόγο δεν μεταδόθηκε η δήλωση του «Αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο η ΕΡΤ» είπε.

Ads

Θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί κάνετε λόγο για την αργυρώνητο ψήφο; Τι εννοείτε ακριβώς;

Είναι γνωστό ότι η ψήφος εξαγοράζεται με παροχές και οι παροχές αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Η ΝΔ εκλέχθηκε με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατά τη γνώμη σας την επέλεξε ο λαός; Επιβραβεύει με αυτόν τον τρόπο την πολιτική της; Νιώθει πως δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική λύση; Ή είναι άλλοι οι λόγοι;

Ξεκινώντας από την τρομακτική επίθεση που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από το ΚΚΕ αλλά και από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ του ΠΑΣΟΚ, κατά την γνώμη μου, πρέπει να κατανοήσουν ότι παίρνοντας πόντους για να κερδίσουν πόντους, δικαιωματικά ενδεχομένως, στην πραγματικότητα ενισχύουν την Νέα Δημοκρατία που ούτως ή άλλως περνά τους νόμους με την πλειοψηφία της.

Τι σημαίνει για τη χώρα το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και  για την κοινωνία μας η συντηρητική στροφή που διαφαίνεται;

Σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο με πολύ λιγότερο φως, μην πω σκοτάδι.

Φαίνεται πως ο λαός δεν επέλεξε με βάση κοινωνικο – ηθικά διλήμματα (κράτος δικαίου, σκάνδαλα, δημόσια παιδεία – υγεία). Πως το σχολιάζετε;

Ο λαός έχει κουραστεί.

Τι έχετε να σχολιάσετε ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου; Σε τι ελπίζετε;

Θα απαντήσω με τον στίχο του Καζαντζάκη: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος»