Παρέμβαση σχετικά με την ανάγκη να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  «μια σύγχρονη πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης» κάνουν 18 στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω κειμένου του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

Ειδικότερα, στο κείμενό τους επισημαίνουν:

Το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ως κορυφαίας σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Στην παρούσα συγκυρία, που οι «νεοφιλελεύθερες βεβαιότητες» καταρρέουν, η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ταυτοχρόνως, τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά τις αντιφάσεις και τις εμμονές της ευρωπαϊκής τεχνοδομής, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα χέρια των υγιών δυνάμεων της οικονομίας.

Η συζήτηση αυτή έχει σαφείς ιδεολογικές προεκτάσεις. Συνεπώς, αφορά πρωτίστως τις αριστερές-προοδευτικές δυνάμεις. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να παρουσιάσει μια σύγχρονη πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ως βασική προϋπόθεση για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία. Πολύ περισσότερο, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκεται προσκολλημένη στο μοντέλο της παρασιτικής οικονομίας που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Ads

Η πανδημία φέρνει σήμερα την Ελλάδα αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας οικονομίας που βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια των υπηρεσιών και του τουρισμού. Για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαίο να οργανώσουμε την ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών κλάδων, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, οι νέες τεχνολογίες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να είναι προστατευμένη σε νέες οικονομικές κρίσεις και έτοιμη να απαντήσει στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αναδύονται σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί μια ευρεία συζήτηση με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν τα 15 αναπτυξιακά συνέδρια που οργάνωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, των εργαζομένων, της αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας ανέδειξε τις δυνατότητες για μια τέτοια προοπτική. Παράλληλα, αναδείχτηκε η σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε και οι 13 περιφέρειες να συμβάλουν δίκαια στην επαναχάραξη του παραγωγικού μοντέλου και οι τοπικές κοινωνίες δίκαια να αποκομίσουν τα οφέλη.

Η χώρα μας διαθέτει όλα τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η διεθνής ζήτηση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, η ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος, ο ελληνικός πολιτισμός και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που δυστυχώς εγκαταλείπει την πατρίδα, συνιστούν κορυφαία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Στην προοπτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που θα καλλιεργούνται με σεβασμό στο περιβάλλον και θα πωλούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά σε τιμές αντάξιες της ποιότητάς τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παράγουμε, να συσκευάζουμε και να πωλούμε προϊόντα με ονομασία προέλευσης.

Ταυτόχρονα, μέσω κινήτρων προς τους επιχειρηματίες της εστίασης και της διαμονής, να προωθούνται αγαθά που χαρακτηρίζονται εθνικά και έχουν συσκευασία με επωνυμία.

Επίσης, η παραγωγική ανασυγκρότηση θα πρέπει να βασιστεί στην οικονομία της γνώσης, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Η καινοτομία είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων, του κόσμου της παραγωγής, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών. Η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Καινοτομίας αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Η βασική μας διαφορά με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη είναι ο ρόλος του κράτους ως βασικού πρωταγωνιστή στο σχεδιασμό της πολιτικής για την καινοτομία.

Η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζονται στην αποσαφήνιση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων. Τρία είναι τα θεμέλια στα οποία θα στηριχτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση:

α) Ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ του πλήθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και φάσματος. Η μείωση του μέσου συνολικού κόστους θα καταστήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιο ανθεκτικές στα «σοκ» του καπιταλισμού και πιο ανταγωνιστικές απέναντι στους οικονομικούς κολοσσούς.
β) Επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης.
γ) Ενα νέο συνεταιριστικό μοντέλο που θα προκύψει από τολμηρές θεσμικές παρεμβάσεις.

Για να είναι, όμως, δίκαιη η ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στους καρπούς της. Η δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει ακόμη την αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μακριά από ιδεοληψίες που θέλουν τον δημόσιο τομέα αντιπαραγωγικό και τον ιδιωτικό ως οιονεί παράγοντα διαφθοράς. Η εργασία και το κοινωνικό κράτος πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν αντιστρατεύονται, αλλά αποτελούν μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη. Ο σωστός σχεδιασμός, η πειστική διάθεση υλοποίησης και η αντικειμενική ανάδειξη των ικανοτήτων, θα δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης πολιτείας – κοινωνίας και θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον ταχύτατων αλλαγών οι ευκαιρίες είναι άπειρες αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τις εκμεταλλευτούμε. Οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο, καθώς και η νέα γενιά οφείλουν να διαμορφώσουν τους όρους αυτού του νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να απαντήσει στο καθολικό αίτημα για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας με ένα οραματικό σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση ενός εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης.

Αραμπατζής Χαράλαμπος, γεωπόνος MBA – βιοκαλλιεργητής αρωμ. φυτών
Βουλγαράκης Γιάννης, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
Γκιώνης Νίκος, υπ. διδάκτορας ΕΚΠΑ, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Δημητρόπουλος Ανδρέας, εκπαιδευτικός, μέλος ΣΥΝ.Ε.Κ.
Ελευθεριάδης Αντώνης, τραπεζικό στέλεχος
Καλαμαράς Ακης, υπ. διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Καλπάκης Στέργιος, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Καραβασίλης Σταύρος, εκπαιδευτικός, μέλος ΚΕΑ
Καρυστινάκη Φωτεινή, αναπλ. συντονίστρια Νομαρχιακής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ
Μακράκης Γιώργος, μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ, μέλος ΚΕΑ
Μπουρνάρης Θωμάς, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ
Σακελλάρης Δημήτρης, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
Σαραντοπούλου Μαύρα, δημοσιογράφος, συντονίστρια Ο.Μ. Εργατοϋπαλλήλων Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ
Τεμπονέρας Διονύσης, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
Τζαμπάζη Μαρία, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Τρούλης Γιώργος, αντιπρόεδρος ΔΟΕ, μέλος ΚΕΑ
Τσαμαντάνης Χρήστος, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Χαρίτος Κώστας, δικηγορος Υπ. ΔΝ, δημοτικός σύμβουλος Αλίμου