Μετά από τόνους μελάνι που τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν σπαταλήσει γράφοντας σενάρια καταστροφής για την Ελλάδα, το κλίμα στα γερμανικά ΜΜΕ αλλάζει όσο οι διαρροές κάνουν λόγο για συμφωνία στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Ads

«Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt, η οποία αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις. Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα.

«Κάποια κινητικότητα στη διαμάχη με την Ελλάδα» διακρίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη στη νέα ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και σε -αντίθεση με τα δεδομένα που ίσχυαν έως τότε- αφορά εν μέρει και παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «μία συμφωνία δεν είναι ορατή», όπως φαίνεται από τοποθετήσεις εκπροσώπων της Κομισιόν, αλλά και του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ, που δεν συμμερίζονται την εκτίμηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ακόμη και εντός μίας εβδομάδας.Στον αντίποδα,

Ads

Παράλληλα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten σημειώνει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.