Για «εμβολιαστική κρίση στην Ευρώπη» την οποία παρομοίωσε με την κρίση του ευρώ, έκανε λόγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

Ads

Ο κ. Βαρουφάκης στην αναφορά του για την πανδημία και την αντιμετώπισή της είπε πως όπως και με την κρίση του ευρώ, έτσι και με την πανδημία, στην ΕΕ υπήρξαν αντίστοιχα στάδια:

• Το αρχικό στάδιο της άρνησης που παραπέμπει στο δόγμα «ο καθένας μόνος του» 
• Το δεύτερο στάδιο της αποδοχής: «τα κάναμε μαντάρα και πρέπει κάτι να κάνουμε».

Σημείωσε ότι «συνήθως οι δράσεις που αποφασίζονται από την ΕΕ, οδηγούν σε ιλαροτραγωδία και για τον λόγο αυτό αν οι προοδευτικοί πολίτες της Ευρώπης δεν κάνουν κάτι, θα έχουμε μια συνεχιζόμενη τραγωδία με το ταμείο ανάκαμψης να είναι μόνο στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Ads

Κατά τη συζήτηση, πέρα από την πανδημία τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν και στην κυβερνητική πολιτική στην παιδεία, την οποία και αποδοκίμασαν. Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΜέΡΑ25 εκτιμήθηκε ότι «οι αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια συνιστούν μια μικρογραφία για το αστυνομικό κράτος που προσπαθεί να επιβάλει ευρύτερα στην κοινωνία».

Μιλώντας για την οικονομία και τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε πως εκείνοι που κάνουν αδύνατες τις ριζικές αλλαγές στην ΕΕ, λειτουργούν για την αποδόμησή της και ότι «η κρίση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού δεν είναι καινούργια, είναι η ίδια από το 2010, και επιταχύνεται επειδή με την πανδημία πλήττεται τόσο η προσφορά, όσο και η ζήτηση».

Προσέθεσε ότι «έχουμε στην ΕΕ ένα τεράστιο εμβολιαστικό σκάνδαλο και μια μεγάλη διαπλοκή στις Βρυξέλλες ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες του γαλλογερμανικού άξονα συμφερόντων».

Πρόκειται δηλαδή, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, για μια «συνεχιζόμενη αποδόμηση της ΕΕ, με τις φυγόκεντρες δυνάμεις να συνεχίζουν να ενισχύονται- και για αυτό η πραγματική διεθνική διάσταση του ΜέΡΑ25, οι πανευρωπαϊκές δράσεις του DiEM25 και οι παγκόσμιες της Προοδευτικής Διεθνής, είναι εξαιρετικά πολύτιμες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ