Ads

“Θα υπάρξει συμφωνία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα […] που θα επιλύσει το ελληνικό ζήτημα μια για πάντα”, δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, στο Λονδίνο.

Όπως είπε υπήρξε συμφωνία με τον Τζορτζ Οζμπορν για την ανάγκη να τερματιστούν τα μυθεύματα που οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει βάρος για την υπόλοιπη Ευρώπη. “Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης”, είπε.  Ακόμη και για τη Βρετανία που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία διότι η κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη προφανώς δεν προοιωνίζει καλά για τη βρετανική οικονομία”, δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ελληνική υπευθυνότητα και ανάπτυξη από ευρωζώνη

Ads

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τζορτζ Οζμπορν, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε πως ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. “Στην πραγματικότητα ήταν μια πνοή φρέσκου αέρα”, είπε και πρόσθεσε: “Η αίσθησή μου φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρει”.

Υπενθυμίζεται πως για εποικοδομητική συζήτηση μίλησε και ο Τζ.Όσμπορν προειδοποιώντας όμως πως “είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια Οικονομία”. Απευθύνοντας συστάσεις και προς τα δύο εμπλεκόμενα μέρη είπε: “Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη”.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως χρειάζεται σταθερότητα προκειμένου να ανακοπεί το ρεύμα εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. “Αυτή η αίσθηση της σταθερότητας θα προέλθει από την αποφασιστικότητα όλων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και όλων των εταίρων σε αυτό το παζλ που είναι η Ευρώπη, ότι πρόκειται να βρούμε μία λύση γρήγορα”, τόνισε και κατέληξε: “Χρειάζεται μία πάρα πολύ κυνική προσέγγιση για να πιστέψει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα, σκοπός της οποίας είναι να κρατά ενωμένη την Ευρωζώνη, θα πράξει οτιδήποτε που θα την υπονομεύσει”.