Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην οποία μίλησε για την σχέση με τον Γερμανό ομόλογο του Βολφγκανφκ Σόιμπλε. Η εφημερίδα προλογίζοντας τη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο αναφέρει ότι ο Βαρουφάκης κατηγορεί τον Σόιμπλε για λάθος αναφορικά με την Ελλάδα. Στις πλήρεις απαντήσεις του παραπέμπει με τη σειρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για σπουδή ορισμένων ειδησεογραφικών πρακτορείων να στρεβλώσουν τις δηλώσεις του.

Ads

Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει:

Το γάντι στο Γερμανό ομόλογό του πετάει για άλλη μια φορά o Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορώντας τον ότι έκανε λάθη στον τρόπο που χειρίστηκε την ελληνική κρίση. «Ο Σόιμπλε δεν αναγνωρίζει πόσο θα βοηθούσε τους Βορειοευρωπαίους η επίτευξη συμφωνίας με μια πολιτική κίνηση στην Ελλάδα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο Βαρουφάκης στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Όσον αφορά το ζήτημα του κατά πόσον κάνει λάθη ο Σόιμπλε στην ανάλυσή του για την Ελλάδα, ο Βαρουφάκης απαντάει: «Ναι, το κάνει». «Ο Σόιμπλε προβάλλει στον ελληνικό λαό τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις εξομοιώνοντάς τους, λες και αντανακλούν τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων» είπε ο κ. Βαρουφάκης στην Zeit, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Γερμανό πολιτικό, απάντησε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε μεταξύ μας σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα μετρούν περισσότερο από την πολιτική εξουσία».

Ads

«Κοντολογίς, ο Σόιμπλε έχει αντικαταστήσει τα πραγματικά επιχειρήματα με την πολιτική εξουσία» εξηγεί η εφημερίδα.

Στις απαντήσεις του αυτολεξεί προς αποφυγή στρεβλώσεων παραπέμπει ο Έλληνας υπουργός. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στο προσωπικό του blog: «Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, μου έκανε τρεις ερωτήσεις για τον κ. Σόιμπλε. Τους τίμησα με τις απαντήσεις που ακολουθούν. (Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποφάσισαν να τις στρεβλώσουν. Έτσι είναι η ζωή αυτές τις μέρες …).

Ακολουθεί μεταφρασμένη η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη, όπως την ανάρτησε στο ιστολόγιο του:

Αν έπρεπε να εξηγήσετε σε έναν έφηβο, ίσως και στην ίδια την κόρη σας, για το πώς είναι η σχέση σας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τι θα της λέγατε;

-Θα έλεγα στην κόρη μου ότι από τη δική μου οπτική, πρόκειται για μια πολυδιάστατη σχέση. Υπάρχει μια αίσθηση δέους που αισθάνομαι ότι συναντώ ένα θρυλικό πρόσωπο, τη δουλειά του οποίου παρακολουθώ εδώ και δεκαετίες. Επίσης, υπάρχει μια έντονη επιθυμία να αντιμετωπίσουμε την κυρίαρχη προσέγγισή του για τα κοινά προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, υπάρχει κάποια απογοήτευση που δεν έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Να πραγματοποιούμε αυτές τις συναντήσεις σε ένα κατάλληλο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα θα έχουν ένα πιο εξέχοντα ρόλο από τους συσχετισμούς δύναμης.

Ποιά είναι τα ευρωπαϊκά θέματα στα οποία συμφωνείτε με τον κ. Σόιμπλε;

-Η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και χωρίς αυτή η νομισματική μας ένωση είναι προβληματική.

Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει κάνει λάθη στην ανάλυσή του για το ελληνικό ζήτημα; Αν ναι, ποιά είναι αυτά;

-Ναι, το πιστεύω (είμαι όμως σίγουρος ότι και εκείνος πιστεύω ότι κάνω λάθος στη δική μου ανάλυση). Το πρωταρχικό είναι ότι συσχετίζει τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό. Λες και οι πρώτοι αντανακλούν το χαρακτήρα των τελευταίων. Επίσης δεν εκτιμά το πόσο χρήσιμο θα ήταν για τη Βόρεια Ευρώπη να βρει ένα modus vivendi με ένα κίνημα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα), το οποίο μπορεί να είναι πολύ επικριτικό για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκό και επιθυμεί να βοηθήσει την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά.