Στην  διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία μεταβολή στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αυτή την τουριστική περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Δεσμεύτηκε δε ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, μιλώντας από το βήμα του Economist, σημείωσε ακόμη ότι η αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου θα μπορούσε να αποπληρωθεί με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM. Για τις διαπραγματεύσεις συνολικά ξεκαθάρισε ότι «δεν υπογράφω συμφωνία που δεν βγαίνει». 

Ads

Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα που έχουν διακρατηθεί από την ΕΚΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη.

Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους ξεκινάει σταδιακά από τον Ιούλιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM».

Για κούρεμα ομολόγων, χρέος και Grexit 

Επανέλαβε ότι το κούρεμα αυτών των ομολόγων αποκλείεται, εξήγησε όμως ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή τους ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο όπως τόνισε σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να εμποδίζει χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα. 

Ads

Αναφορικά με το χρέος ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να ξανασχεδιαστεί, γιατί δεν είναι βιώσιμο. Παράλληλα χαρακτήρισε καταστροφή ένα ενδεχόμενο Grexit: «Ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε απομάκρυνση κράτους από προηγμένη νομισματική ένωση. Εύχομαι να είχαμε τη δραχμή και να μην είχαμε μπει στη νομισματική ένωση, αλλά αφού μπήκαμε δεν βγαίνεις χωρίς να υπάρξει μια καταστροφή».

Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν βγαίνει 

«Θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε μια συμφωνία που μακροοικονομικά δεν θα βγαίνει» ξεκαθάρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο, το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι δυναμικά συνεπές. Τα νούμερα αυτά δεν δένουν μεταξύ τους. Αν βάλω την υπογραφή μου θα είμαι άλλος ένας υπουργός οικονομικών που υπογράφει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο γνωρίζει ότι δεν βγαίνει. Και μαθηματικά δηλαδή δεν βγαίνει» εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία. 

«Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι’ αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους: ‘έχεις δίκιο αλλά πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου’, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα συνέπειας μεταξύ αυτών που πρέπει να γίνουν και αυτών που μπορούν να περάσουν από τα Κοινοβούλια» πρόσθεσε. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι συμφωνούν σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα στο ότι, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να διολισθαίνει σε ελλείμματα. «Η Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις θα βουλιάξει» σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση».