Απαντήσεις στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει τεθεί στο περιθώριο της διαπραγματευτικής ομάδας δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα ενός ανδρός.

Ads

Το Σάββατο τα ΜΜΕ δημιούργησαν μία νέα «παρεξήγηση» σχετικά με το ρόλο του υπουργού Οικονομικών στη διαπραγμάτευση, όταν απέσπασαν τη δήλωση του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι δεν ξημεροβραδιάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου επειδή δεν είναι στη διαπραγματευτική ομάδα, και την μετέδωσαν ως κυριολεκτική, αν και ο Γιάνης Βαρουφάκης έλεγε ουσιαστικά το ακριβώς αντίθετο.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «Τι απαντάτε σε αυτούς που επισημαίνουν ότι είστε εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης και ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος μαζί σας;», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Ότι καλό είναι να επισημαίνουν πράγματα για τα οποία έχουν κάποια, έστω υποτυπώδη, πληροφόρηση.  Δεν ξημεροβραδιάζομαι στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης επειδή είμαι εκτός ομάδας! Όσο για την σχέση μου με τον πρωθυπουργό παραμένει σχέση συντροφικότητας και φιλίας».

Το νέο κρούσμα μιντιακής υποβάθμισης του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε την οργή του, με το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «και η διαστρέβλωση έχει τα όρια της» και να εξηγεί τα αυτονόητα.

Ads

«Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ. Εκεί είναι η θέση μου» επισήμανε σήμερα μιλώντας στον Alpha ο Γιάννης Βαρουφάκης και χαρακτήρισε «υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης» όσα ακούγονται ότι ο ίδιος είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα ενός ανδρός, η αριστερά λειτουργεί συλλογικά» και τόνισε επίσης ότι «όταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ ορίζουν μια συνάντηση συνεργατών τους, όπως εν προκειμένω ο κ. Παππάς, είναι λογικό αυτοί να περιστοιχίζονται και από άλλους συνεργάτες που γνωρίζουν τα θέματα». «Αν πήγαινα εγώ, θα έπρεπε να είναι και ο Σόιμπλε»,  διευκρίνισε.

Έπλεξε επίσης το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του, προσθέτοντας ότι στο EuroWorking Group θα παρίσταται ο κ. Χουλιαράκης.

Αναφορικά με την συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία με ένα δημοσιονομικό πλάνο που δεν βγαίνει. «Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση συμβιβάζεσαι, και εμείς έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς»,” τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ακόμη ότι «η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών τεχνικά είναι εύκολη, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να είναι βιώσιμη». Ζητάμε μία προθεσμία πρόσθεσε που να θέσει εκτός συζήτησης την ελληνική κρίση.