Η συμφωνία με τους πιστωτές μπορεί να είναι και θέμα εβδομάδας, η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει λύση που δεν θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και η χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ είναι προτιμότερη από τη χρεοκοπία απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους: Τάδε έφη Γιάνης Βαρουφάκης στη νυχτερινή του συνέντευξη στο Star – μια συνέντευξη, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στίγμα «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» και διαμήνυσε ότι «ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη».
«Νομίζω είμαστε κοντά σε συμφωνία – μπορεί να είναι και θέμα εβδομάδας η ολοκλήρωση της συμφωνίας», είπε προσθέτοντας: «Ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη. Η εντολή του λαού δεν ήταν η ρήξη, ήταν η διαπραγμάτευση. Αλλά σε κάθε διαπραγμάτευση αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις όχι δεν διαπραγματεύεσαι… Δεν αποκλείουμε τη ρήξη για να μην την έχουμε».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε από την ατζέντα και το «άλλο νόμισμα»: Στην ερώτηση εάν είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο άλλου νομίσματος είπε: «Αλλο νόμισμα δεν είναι στα ραντάρ μας. Αλλά δεν είναι στο ραντάρ μας και η υπογραφή μίας μη βιώσιμης συμφωνίας». Πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτή η κυβέρνηση και ο ίδιος «δεν πρόκειται να υπογράψει λύση που δεν θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους».
[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=IRahNnnC6u8]
Τα «τρία αγκάθια» για τη συμφωνία
Ως βασικά αγκάθια για την επίτευξη αυτής της «βιώσιμης συμφωνίας» προσδιόρισε το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα εργασιακά.
Στο δημοσιονομικό και ειδικά στον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι «έχουμε συγκλίνει πάρα πολύ αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση» ενώ χαρακτήρισε ως «το μεγάλο αγκάθι» το ασφαλιστικό για το οποίο η Ελλάδα αντιπροτείνει λύσεις με πρώτο βήμα το φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
«Θέλουμε χειρουργική επέμβαση στο ασφαλιστικό, δεν θέλουμε την επέμβαση του χασάπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τα εργασιακά είπε ότι οι πιστωτές επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις «τις οποίες δεν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση».
Αμφιταλαντευτήκαμε για το αν θα πληρώναμε το ΔΝΤ
Στην συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το θρίλερ που προηγήθηκε της καταβολής της δόσης των 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαίου, λέγοντας πως η κυβέρνηση αμφιταλαντεύτηκε για το εάν θα προχωρούσε ή όχι στην πληρωμή της:
«Επειδή δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να καταβάλουμε και τη δόση και μισθούς και συντάξεις, ήμασταν αμφιταλαντευόμενοι για το εάν θα το κάναμε», είπε, προσθέτοντας: «Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ παρά απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Σε ό,τι αφορά την επόμενη δόση του Ιουνίου είπε ότι η κατάσταση αλλάζει κάθε ημέρα και επεσήμανε ότι «εάν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή και τους συνταξιούχους θα πληρώσουμε τους συνταξιούχους. Ελπίζω να πληρώσουμε και τους δύο».
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε επίσης, εμμέσως, ότι ο άνθρωπος που υπέδειξε την ύπαρξη του «ξεχασμένου» λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος από τον οποίον και τελικά πληρώθηκε η δόση ήταν ο – υπό παραίτηση – εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας.
Ο υπουργός Οικονομικών απέκρουσε και τα σενάρια για πιθανό «μοντέλο Κύπρου» στην Ελλάδα, καθώς και για πρόταση-τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων με συμφωνία «take it or leave it».
Σε ερώτημα για το εάν η χρεοκοπία εντός ευρωζώνης είναι στο ραντάρ μας απάντησε: «Χρεοκοπία εντός ευρωζώνης είχαμε δυο φορές στο παρελθόν, το 2012. Το PSI ήταν μια χρεοκοπία γιατί εισπράχθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds)».
Η πιθανή «έξοδος» του ΔΝΤ και η ΕΚΤ
Αναφερόμενος στην στάση των πιστωτών και στις εμφανείς διαφορές μεταξύ τους, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα δεν θα έβλεπε αρνητικά μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το τραπέζι.
«Θα ήταν ευχής έργο», είπε, «να επιστρέψει η Κομισιόν του Ντελόρ. Είχε μια πολύ ενεργητική παρουσία, οδηγούσε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, λειτουργούσε ως η κυβέρνηση της Ευρώπης. Αυτό έχει χαθεί με τα Μνημόνια και τη δημιουργία θεσμών που, στην ουσία, είναι παραθεσμικοί και έχουν δημιουργήσει αφαίμαξη στη δύναμη της Κοσμιόν. Το να παίξει αυτό το ρόλο η Κομισιόν χωρίς να επικουρείται από το ΔΝΤ θα ήταν καλό».
Για την σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε: «Είμαστε μια πολύ μικρή χώρα και η πολύ σκληρή στάση απέναντί μας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την σύγκρουση των γιγάντων, της ΕΚΤ με πολλές χώρες, όχι μόνο τη Γερμανία, για την έξοδο από την κρίση. Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να σώσει την ευρωζώνη εφαρμόζοντας την ποσοτική χαλάρωση… Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξηγηθεί η σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα».
Για την σχέση του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις μας είναι εγκάρδιες. Έχουμε μία συμφωνία να μένει μεταξύ μας ότι λέμε και εγώ την τηρώ απολύτως. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι δύο ΥΠΟΙΚ συμφωνούν σε μία διεξοδική συζήτηση και να μένει μεταξύ μας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >