Ρωτήθηκε αν υπάρχει ρήξη με τους δανειστές και απάντησε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ads

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έξω από το υπουργείο ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιβληθεί ΦΠΑ 23%. 

Ερωτηθείς για χθεσινό σχόλιο του Γιάννη Μηλιού του άσκησε κριτική για την αποδοχή του 70% του προγράμματος των δανειστών, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν σχολιάζει τις δηλώσεις κανενός. 

Ο Γιάνης Μηλιός είχε χαρακτηριστικά αναφέρει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει προεκλογικά για το 70% ίσως και να ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Ads

Λίγο αργότερα, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ) ο υπουργός Οικονομικών, σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ που ζητούν οι δανειστές, επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξει αυτό που θέλουν και επέμεινε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στα νησιά έως το Σεπτέμβριο, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά ΦΠΑ 23% για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τάχθηκε υπέρ της ενιαίας συμφωνίας και εκτίμησε ότι θα έχει βρεθεί λύση πριν από τα τέλη του μήνα. Σημείωσε δε, ότι όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

Αναφερόμενος στην συμφωνία έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου».

Πρότεινε μάλιστα κοινή συνέντευξη τύπου των Αλέξη Τσίπρα, ‘Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε επίσης αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν. Ο ελληνικός λαός έδωσε σαφέστατη εντολή στην κυβέρνηση μας».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι δογματική αλλά το ζήτημα είναι το σε ποιες ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται κάποιος. «Για τη ΔΕΗ είμαι κάθετα αντίθετος. Για ένα λιμάνι ή τους σιδηροδρόμους, θα έλεγα ότι θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είπε πως δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για κατάργησή του καθώς αποτέλεσε διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. «Αφού κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε να στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα τον καταργήσουμε. Είναι σκάνδαλο αυτός ο φόρος» σημείωσε.